Home Info Radomir Andrić otvara festival poezije u Smederevu

Radomir Andrić otvara festival poezije u Smederevu

redakcija

Direktor festivala „Smederevska pesnička jesen“ Goran Đorđević naveo je agenciji Beta da je, prema njegovim saznanjima, poljska pesnikinja Eva Lipska u teškom stanju prethodne noći preneta u bolnicu. On je dodao da će festival  umesto Lipske otvoriti potpredsednik Udruženja književnika Srbije pesnik Radomir Andrić.
 
Eva Lipska je prošle godine u Smederevu dobila „Zlatni ključ Smedereva“ najznačajniju književnu nagradu na Međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen“ i po ustaljenom programu planirano je da manifestaciju otvori prošlogodišnji dobitnik.
 
Eva Lipska pripada poljskoj generaciji „Novog talasa“, objavila je više od dvadeset knjiga poezije. Rođena je 8. oktobra 1945. godine u Krakovu. Njena dela prevedena su na tridesetak jezika.
 
Objavila je zbirke „Na grad padaju jaja“ (1951), „Tigrova igra“ (1960), „Ovde se ne radi o smrti već o belom svilenom koncu“ (1982), „Peščani narod“ (1983), „Garderoba tame“ (1985), „Područje ograničenog zadržavanja“ (1990), „Stipendisti vremena“ (1994), „Onima koji se pojavljuju“ (1996), Ljudi za početnike“ (1999), „Majka lebdi“ (2003) „Njutnova pomorandža „(2007
 
Završila je Likovnu akademiju, ali se opredelila za poeziju. Pored poezije pisala je i prozu i drame, kao i tekstove za krakovski kabare „Podrum kod ovnova“  i za rok grupe.
 
Dobitnik „Zlatnog ključa“ primanjem nagrade postaje počasni građanin Smedereva.  
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!