Home Info Radnici Želvoza ponovo štrajkuju glađu

Radnici Želvoza ponovo štrajkuju glađu

redakcija

Grupa radnika "Želvoza", među kojima su i četiri žene, počeli ponovo štrajk glađu nezadovoljni pregovorima o usaglašavanju socijalnog programa.

Oni štrajkuju u u zgradi Skupštine grada Smedereva,

Veća grupa radnika "Želvoza" je prethodno, na sat vremena, blokirala saobraćaj kod Zelene pijace, u centru grada, da bi se njih 20 potom vratilo u Skupštinu grada, gde protestuju od 6. marta, tražeći isplatu obećanih otpremnina za 444 radnika.

"Posle današnje blokade saobraćaja, 20 radnika 'Želvoza' od 10 sati je počelo štrajk glađu, želeći da skrenemo pažnju nadležnih na odugovlačenje rešavanja naših zahteva, rekao je Tanjugu jedan od radnika u protestu Dejan Živković.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je rekao da je Vlada Srbije u ponedeljak usvojila zaključak o odobravanju do 200 miliona dinara za "Želvoz" i dodao da očekuje da on tokom tokom dana stigne u lokalnu samoupravu.

Umičević je rekao novinarima da je dogovorrno da radnicima i poslovodstvo fabrike sednu za sto i usaglase novi sporazum o socijalnom programu.

"Lokalna samouprava je čvrsto stala iza njihovih zahteva i podržali smo ih u prvobitno traženom iznosu od 200 miliona dinara. Očekujemo da se, po zaključku Vlade, oglasi Fond za razvoj i da se napravi taj novi sporazum, pošto onaj stari sa Ministarstvom ekonomije više ne postoji. U protivnom neće moći da se realizuje ceo posao", naglasio je Umičević.

"Mi ne želimo da budemo arbitri, jer to nije naš posao kao lokalne samouprave. Mi smo samo pomogli da dodje do novog sporazuma koji je kvalitetniji nego što je zakonski okvir i da metodom kompromisa nadju zajedničko rešenje", rekao je Umičević, ističući da je sada na radnicima, sindikatima i poslovodstvu da definišu novi sporazum.

Prema njegovim rečima, pošto vlada zaključak uputi Fondu za razvoj, on će stići i lokalnoj samoupravi, ali novac neće biti prebačen dok se ne postigne dogovor o socijalnom programu.

Nezadovoljnji radnici najvili su da će svakog dana, bez prethodne najave, blokirati po jednu saobraćajnicu na sat vremena, dok se njihovi zahtevi ne reše.

Foto: Radnici koji su prvobitno štrajkovali glađu (Beta)

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!