Home InfoHronika Rade Terzić oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja

Rade Terzić oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja

redakcija

U Osnovnom sudu u Smederevu  danas je oslobođen odgovornosti bivši beogradski okružni tužilac Rade Terzić po optužbi za "produženo krivično delo"  zloupotrebe službenog položaja 2001.

Zamenik osnovnog javnog tužilaštva tražio je danas u završnoj reči da Terzić bude kažnjen po zakonu.

Advokat Sead Spahović, jedan od tri branilaca Rada Terzića, u završnoj reči  predložio je da sud odbaci optužbu po svim tačkama  protiv njegovog branjenika jer je delo zastarelo.

Spahović je rekao ne samo da delo ne postoji već i da nema dokaza da je Terzić učinio što mu tužilac stavlja na teret te da bivši okružni tužilac bude oslobođen.

On je napomenuo da bi bilo dobro da se tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović odazvao na poziv suda da svedoči i objasni hitnost hapšenja Rada Terzića dan pred isticanje mandata republičkom tužiocu.

Branilac optuženog Rada Terzića, advokat Srđa Popović, u potpunosti se složio sa Spahovićem i dodao da bi se osudom Terzića došlo u pravno apsurdnu situaciju da neko bude optužen za delo zloupotrebe položaja, a da drugi za isto delo ne bude procesuiran jer "po svim naznakama" predstoji ukidanje takvog krivičnog dela.

On je istakao da je malo zemalja koje bi po poternici isporučile nekoga  kome predstoji suđenje u Srbiji zbog zloupotrebe službenog položaja osim ako u toj zemlji zakon sankcioniše takvo delo.

"U slučaju Rada Terzića nema dela, pa nema ni krivice" zaključio je Srđa Popović.

Bivši okružni tužilac Rade Terzić je u završnoj reči naglasio da je reč o dobro režiranom slučaju jer je jedini "možda u svetu" čije je hapšenje obavljeno pred televizijskim kamerama.

On je ranije zamolio da iskopira spis označen kao strogo poverljiv koji je Osnovni sud u Smederevu posle višemesečnog traženja dobio od specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, ali sudija Slobodan Ignjatović, s obzirom na oznaku strogo poverljivog dokumenta, nije mogao da dopusti Terziću da kopira spis koji je bio osnov za dizanje optužbe.

Prvobitna optužba protiv Rada Terzića bila je da je zloupotrebom položaja i pritiskom izdejstvovao da iz pritvora budu pušteni neki članovi "zemunskog klana".

U obrazloženju presude sudija Slobodan Ignjatović istakao je da je verovao svedocima optužbe među kojima je i Biljana Radovanović koja je ranije, na glavnoj raspravi, rekla da nije neko na koga se može vršiti pritisak i da je bila "šerif u svom okrugu ovlašćenja" odnosno da Rade Terzić nije na nju vršio pritisak.

 msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!