Home InfoKultura Prve festivalske večeri na SPJ održan program „Pevam Smederevo“

Prve festivalske večeri na SPJ održan program „Pevam Smederevo“

by redakcija1

Među prvim programima 54. festivala „Smederevska pesnička jesen“ bio je i ovaj događaj, posvećen lokalnom stvaralaštvu nekada i sada.

U tom tonu, a pod okriljem programa „Pevam Smederevo“, najpre je u segmentu „Zavičajna baština“ predstavljena poezija Trifuna Đukića, oca Radivoja Lole Đukića koji je deo svog života proveo u Smederevu kao profesor gimnazije.

Nakon toga je usledilo predstavljanje ovogodišnje dobitnice Povelje lista „Naš glas“. Inače, taj list ovu nagradu, kako je podsetio novinar Dragan Pavlović, dodeljuje još od drugog festivala, a najpre je to bio jugoslovenski konkurs. Kako se smanjivala zemlja, nagrada je menjala ime, a jedno vreme nakon privatizacije tog medija nije ni dodeljivana.

Pre desetak godina smo odlučili da ustanovimo Povelju lista Naš Glas za najboljeg zavičajnog pesnika, dobili su je mnogi Smederevci, za ovu godinu smo se opredelili da tu nagradu za doprinos zavičajnom pesništvu, dobije Aleksandra Ljubisavljević, na Smederevka koja je takođe uključena i u ovu manifestaciju, a pre tri godine je dobila nagradu Smederevski Orfej – kazao je Pavlović.

Zahvaljujući na nagradi i ukazanom poverenju dobitnica je poručila da joj ovo priznanje mnogo znači.

Nagrada me obavezuje da budem još istrajnija, posvećenija, u ovoj ljubavi sa rečima. Odrastala sam uz „Naš glas“. Pripadam toj generaciji koja je odrastala uz novine, iz novina smo se informisali i edukovali, želim „Našem glasu“ da još dugo traje – poručila je Aleksandra Ljubisavljević.

U nastavku je u centru pažnje bilo stvaralaštvo dvojice dobitnika nagrade „Smederevski Orfej“. Stihove je najpre kazivao Marko Stojiljković, prošlogodišnji , a potom je i Lazar Jović, ovogodišnji dobitnik pročitao nagrađenu pesmu „Ne dam da se pognem“.

Kako se navodi u obrazloženju žirija koji su činile Nevena Milenković, Ivana Stojić i Aleksandra Ljubisavljević, pesnik izlazi na ulice grada i postaje skrhani posmatrač ali i aktivni učesnik društva današnjice.

To je priča o nama svima, o tome kako kroz život šetamo ne primećujći zapravo jedni druge niti stradalnike među nama, otuđeni, lišeni emocija i saosećanja, radije okrećemo glavu od svega, pa i beživotnog tela na sred ulice koje je do pre samo nekoliko minuta bio ljudsko biće kome smo možda, mogli i da pomognemo…

U završnici susreta, pročitane su pesme petoro autora koji su se našli u najužem izboru za nagradu „Tomislav Stevanović“ (Zosim Popac, Vojkan Ivković, Jovana Simić Rusu, Radoslav Premović, Jovan N. Bundalo), a za koje je nakon toga glasala publika. Odluka o pobedniku biće saopštena u četvrtak, na svečanosti dodele nagrada.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!