Home InfoHronika Ponuđeno jemstvo 150.000 evra i kućni pritvor za Goricu Petković

Ponuđeno jemstvo 150.000 evra i kućni pritvor za Goricu Petković

by redakcija

"Danas je ponuđeno jemstvo od 150.000 evra, odnosno dato je državi da raspolaže celokupnom imovinom porodice Petković", rekao je agenciji Beta branilac Radislav Maravić.
On je dodao da je ponuđeno jemstvo pet puta veće od iznosa eventualne štete koja se navodi u izveštaju Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) uz predlog da Gorica Petković bude u kućnom pritvoru.

"Takođe smo predložili da se primene sve ostale mere koje zakon predviđa kao što su kućni pritvor, oduzimanje putne isprave kao i sve druge mere koje obezbeđuju prisustvo suđenju", naveo je Maravić.

Branilac je naveo da se došlo do podataka da eventualno pričinjena šteta PIO fondu nije velika s obzirom na onu koja je pominjana na početku suđenja u milionskim sumama u evrima, a sada je svedena na tri i po miliona dinara.

Branioci su zaključili da ostajanje u pritvoru Gorice Petković očigledno ugrožava "njeno zdravlje, egzistenciju i život".

Maravić je naglasio da je "Gorica Petković, sada, u fizičkom smsilu pola osobe od one koja je bila na početku suđenja".

Gorica Petković je pritvorena 2005. i u pritvoru provela osam meseci. Kada je puštena otišla je na lečenje u Crnu Goru i prema tvrdnji suda bila je nedostupna. Suđeno joj je u odsustvu. Branioci su i u julu 2007. nudili hipoteku na deo porodične kuće optužene, i predložili da bude u kućnom pritvoru, preda pasoš i svakodnevno se javlja Policijskoj upravi u Smederevu, ali je predlog odbijen. Petkovićeva se samoinicijativno, posle pet godina odsustvovanja, prijavila policiji u Smederevu početkom decembra 2010. i od tada je u pritvoru. Gorica Petković je jedina u pritvoru od 31 optuženog u slučaju invalidskih penzija.
Tadašnji Okružni sud je u slučaju nelegalnih invalidskih penzija krajem septembra 2005. podigao optužnicu protiv 31 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna i njihovim pomagačima koji su, prema sudskim spisima, kriminalnim radnjama omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju iako na to nisu stekli zakonsko pravo.

Podnesak o ponudi jemstva dostavljen je danas Tužilaštvu koje će u roku od pet dana dati pismeno izjašnjenje, posle čega će sud odlučiti o daljem postupku.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!