Home InfoDruštvo Proslavljeno Badnje veče

Proslavljeno Badnje veče

by redakcija1

Nekoliko hiljada naših sugrađana i sugrađanki svih mogućih  generacija, okupilo se na glavnom gradskom trgu kako bi svi zajedno proslavili još jedno Badnje veče.

Sveštenici smederevskih crkava osveštali su badnjake, a prethodno i posnu hranu koja je podeljena vernicima, a prazničnu čestitku uputio je protojerej stavrofor Saša Gavrilović.

Svoj mir, ostavljam vam svoj mir, kaže Gospod, to kaže nama koji živimo smo u svetu koji je kako kaže vladika Njegoš tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj.

U ovom svetu u kome ratuju narodi sa narodom, države sa državom, razum sa osećanjima, volja sa nevoljom, leto sa zimom, oskudica sa bogatstvom, svet u kome smo rastrzani na sve strane.

U tom svetu braćo i sestre, kao što ste vi sada u ovom broju okupljeni, a u sredini gori plamen i daje svetlost, toplotu i nadu, tako isto vi u ovom svetu, u kome vladaju ludost i besmisao, vi hrišćani, pravoslavci, hristonosci, treba da budete plamen.

Plamen koji će da donosi toplotu i svetlost, radost, a pre svega ono što je sada možda i najbitnije, mir.

Ne mir ljudski, nego mir Božiji koji spasava, preobražava, uznosi, vaskrsava, koji donosi život večni. Ako vi zgasnete, zgasnuće i ovaj svet. Ako vi prestanete da plamite i buktite, prestaće da postoji ovaj svet. Znajte da je to na vama.

Donosite mir, blagu vest, o spasenju, radosti, preobraženju, Hristovoj ljubavi i dok god to činite svet će se napajati od vašeg plamena toplotom. Održavajte ga u sebi i svojim srcima – kazao je Gavrilović.

Potom je prošlogodišnji domaćin Zoran Janković predao domaćinstvo dr Slobodanu Dankovu.

Čestitam Badnje veče i Božić, poželeo bih vam sve najbolje, bilo mi je zadovoljstvo što sam bio domaćin kao član ovog udruženja koje čuva pravoslavlje – kazao je Janković.

Zahvaljujem svima što ste mi omogućili da budem domaćin ovako velikog i značajnog skupa, živeli! – poručio je Dankov.

Za decu je pripremljena posebna, ogromna česnica, koju su ona zajednički, na bini izlomila dok su se stariji služili kuvanom rakijom i vinom.

Proslava je nastavljena uz vatromet i muziku.

Slične vesti

1 comment

NIKOLA TASIC CALE 07.01.2024 - 17:49

sve ovo bajno i krasno, samo dragi smederevci -ne smemo da zboravimo one znamenite smederevce koji su vratili, odn. ponovo zapo;eli proslavljnje Badnjeg dana i Badnje ve;eri. To je svakako dr Vladimir Todorovi’-Vlada Marina, ja, kao stari smederevac, napisao sam malu pri;u za ovaj portal, nadaju’i se da ‘e biti objavljena!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!