Home InfoHronika Proglašena epidemija zbog trovanja 45 ljudi

Proglašena epidemija zbog trovanja 45 ljudi

by redakcija

Nadležni su utvrdili broj pacijenata obolelih od trovanja, ali ne i uzrok, koji nije otkriven ni za tegobe zbog kojih se lekarima javilo preko 400 ljudi.
Nakon svih obavljenih analiza, požarevački Zavod za javno zdravlje saopštio je da je u Smederevu tokom prve dve nedelje septembra došlo do trovanja 45 pacijenata, zbog čega je u ovom gradu proglašena epidemija.

– Svi ovi pacijenti, različitih godina starosti, oboleli su od dijareje i želudačno-crevnih zapaljenja, verovatno zaraznog porekla – stoji u ovom saopštenju. U njemu je navodeno da je najviše obolelih registrovano 10. i 11. septembra, kada je trovanje ustanovljeno kod 14, odnosno 10 pacijenata.
Nakon ovih konačnih rezultata Zavoda za javno zdravlje, i dalje nije poznato od čega se otrovalo tih 45 pacijenata, niti šta je izazvalo tegobe kod preko 400 ljudi, mahom dece, koji su se 10. i 11. septembra javili u smederevsku Opštu bolnicu. Prema izjavama lekara, svi oni imali su iste simptome: mučninu, povraćanje, dijareju i dehidraciju.

Pošto je većina izjavila da je jela pljeskavice sa štandova brze hrane za vreme “Smederevske jeseni”, sumnjalo se da su oboleli zbog neispravnog mesa. Međutim, gradski čelnici odmah su demantovali ovakve podatke, uz tvrdnju da su nadležne inspekcije uredno kontrolisale meso i da nisu otkrile bilo kakvu neispravnost.
Pošto nema zvaničnih podataka o tome šta je izazvalo tegobe kod preko 400 ljudi, pretpostavlja se da je uzročnik virusnog porekla. Međutim, to nije moguće tačno ustanoviti, jer u Srbiji ne postoji laboratorija takve vrste.
(D. K.)
Foto: Telegraf

Izvor: Telegraf

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!