Home InfoHronika Prodavali polovne prikolice kao nove

Prodavali polovne prikolice kao nove

by redakcija

Policija je uhapsila sedam osoba iz Smederevske Palanke, Beograda i Kikinde, među kojima i vlasnika preduzeća "Vozila Gajić" iz Smederevske Palanke, osumnjičenog da je polovna priključna vozila prepravljao i prodavao kao nova.
Policija je uhapsila sedam osoba iz Smederevske Palanke, Beograda i Kikinde, među kojima i vlasnika preduzeća "Vozila Gajić" iz Smederevske Palanke M. G. (62), osumnjičenog da je polovna priključna vozila prepravljao i prodavao kao nova. Među uhapšenima su i direktori nekoliko bivših državnih firmi zbog sumnje da su primili oko 9.000 evra mita kako bi kupovali ova vozila za svoja preduzeća.

Njega policija tereti da je od 2003. godine nabavljao polovna priključna vozila, koja je prepravljao, na njih ukucavao druge brojeve i prodavao ih kao nove, proizvedene u njegovom preduzeću. Kako bi to prikrio, od 2007. godine je podmićivao S. D. (41), zaposlenog u Centru za motorna vozila Instituta "Vinča". On je za naknadu od 100 evra po prikolici, bez ispitivanja vozila, izdavao ateste da su prikolice nove, i da ispunjavaju određene tehničke karakteristike, saopštila je policija.

U periodu od 2003. do 2007. godine identične zloupotrebe je vršio sa osumnjičenim D. R. (66), veštakom Centra za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Atesti su izdavani tako što su ovi veštaci potpisivali i overavali falsifikovanu dokumentaciju koju je unapred pripremao M. J. (61), zaposlen u preduzeću "Vozila Gajić", a da vozila nikada nisu videli.

Nakon atesta, prikolice su fiktivno tehnički pregledane u preduzeću "Jama" u Smederevskoj Palanci, čiji je vlasnik Ž. R. (63). On je, tvrde policajci, dobijao po 50 evra za svaki sačinjeni zapisnik o tehničkom pregledu.

D. F.(56), D. T. (55) i N. B. (53), direktori preduzeća "Gornji Banat" iz Kikinde, "Energomontaža" i "Elektroizgradnja" iz Beograda, osumnjičeni su da su od vlasnika preduzeća "Vozila Gajić" primili ukupno 9.000 evra mita, kako bi kupili njegove prikolice direktnom pogodbom, kršeći proceduru nabavke u preduzećima čiji su direktori, a koja su u to vreme bila većinski u državnom vlasništvu.

M. G. policija sumnjiči za krivična dela davanje mita, zloupotreba odgovornog lica i poreska utaja, kao i da je podstrekavao druge osumnjičene da izvrše krivično delo zloupotreba službenog položaja. Ovim nezakonitim poslovima, prema saopštenju policije, M. G. je nelegalno ostvario promet od 15.127.000 dinara, koji nije evidentirao u poslovnoj dokumentaciji, i za koji nije obračunao i uplatio PDV od 2.307.508 dinara, oštetivši za taj iznos budžet Republike Srbije.

POSLOVANjE

FIRMA "Vozila Gajić" postoji od 1989. godine i bavi se proizvodnjom i servisiranjem svih vrsta prikolica i poluprikolica (cisterne, kiperi, niskonoseće, sandučare) nosivosti do 70 tona.

SEDMORICA osumnjičenih, koji su lišeni slobode, biće predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv još trojice veštaka Instituta "Vinča" i dva radnika "Elektroizgradnje" krivična prijava biti podneta u redovnom postupku.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!