Home Zanimljivosti Priča o prijateljstvu autistične devojčice i mačke

Priča o prijateljstvu autistične devojčice i mačke

by redakcija

Ajris Grejs ima pet godina, autistična je, i neverovatno talentovana za slikanje. U slikanju joj pomaže njena terapeutska mačka Tula.

 

Tula ima godinu dana i rase je mejn kun. Ova rasa je poznata po svojoj inteligenciji i nežnosti. Njen nežni i saosećajni karakter je naročito važan za Ajris, devojčicu koja raste s autizmom.

"Tula je smanjila Ajrisinu dnevnu dozu anksioznosti i smiruje je", kaže Ajrisina majka Arabela Karter Džonson za sajt Bored Panda i dodaje: "Tula ohrabruje Ajris da bude društvenija. Ona više priča sa Tulom"

Dugo su Ajrisini roditelji tražili neku terapeutsku životinju a ideja da to bude mačka, došla je slučajno kada su za jedan Božić čuvali sibirsku mačku, Ajris se sa njom brzo združila. Šta god da se dešava, Tula u tome učestvuje. Bilo da Ajris slika, sklapa slagalice (puzzle), igra se s klikerima, vozi bicikl… Tula je tu da je podstakne da komunicira".

Ajris je u fazi da poslednjih godinu dana ne voli da se kupa i da pere kosu. Tula ulazi u kadu, kupa se sa Ajris i čak daje Arabeli da je šamponira."Ajris je sada mnogo raspoloženija u ujutru ustaje lakše. Pre Tule bilo je teško motivisati je da započne dan", kaže Ajrisina majka Arabela.

Foto: Iris Grace Painiting

Izvor: boredpanda.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!