Home InfoKultura Priča iz sajber dvorišta – Mjuzikl koji svi moraju pogledati!

Priča iz sajber dvorišta – Mjuzikl koji svi moraju pogledati!

by Redakcija

U nedelju 9. aprila, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo biće premijerno prikazan mjuzikl „Priča iz sajber dvorišta“ u koprodukciji orkestra Svetlost, pozorišta PATOS i Hleb teatra.
Kroz sat vremena mladi izvođači, uz songove i koreografije koje se uživo izvode na sceni, ispričaće priču o devojčici Milici, njenom odrastanju i suočavanju sa vršnjačkim nasiljem, a posebno virtuelnim nasiljem (sajberbuling).

Mjuzikl se razvijao godinu dana, gde su mladi pozorišta PATOS iz Smedereva u projektu „Sajberbuling u prevodu“ (podrška fondacije Jelene Šantić) kroz radionice istraživali o ovoj važnoj temi i na kraju snimili muzički spot za originalnu pesmu „U prašumi svetske mreže“ (YT link) koji je najavio dalji rad na stvaranju celovečernjeg živog mjuzikla.
Nakon ovog procesa, zajedno sa rediteljkom Sanjom Krsmanović Tasić, su vredno radili na postavljanju prvog angažovanog mjuzikla u Smederevu. Mladi ansambl sastavljen je od srednjoškolaca koji uživo pevaju, igraju i sviraju o sajberbulingu i prevode ovaj rogobatni termin u situacije na sceni sa kojim se oni svakodnevno suočavaju.
Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi. Svi songovi mjuzikla su originalni, a potpisuje ih kompozitor Jugoslav Hadžić, dok ih na sceni izvodi uživo ansambl orkestra Svetlost.

Mjuzikl je nastao kroz projekat podržan u okviru programa Aktivne zajednice od strane Trag fondacije.
Projekat je podržala i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i njime će biti otvoreno ovogodišnje izdanje njenog festivala „Na sopstveni pogon“. Centar za kulturu je partner mjuzikla, a ulaz na premijeru je slobodan uz preuzimanje ulaznica na biletarnici ove kulturne ustanove.

foto: Aleksandra Manojlović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!