Home Info Tvrđave u Tvrđavi

Tvrđave u Tvrđavi

redakcija

Ova manifestacija razlikuje se od dosadašnjih po svojevsnom programu nazvanom TVRĐAVE U TVRĐAVI. Reč je o prezentaciji utvrđenih gradova u Srbiji.
Smederevo je kapije Đurđevog grada otvorilo za goste iz 20 gradova Srbije među kojima su i dva učesnika sa Kosova.
Reč je o prezentaciji  srpske kulturne baštine na 123. Smederevskoj jeseni.  Prvi put je na jednom mestu prdstavljeno više od  20 tvrđava i utvrđenja. Gosti Smedereva bili su Beograd, Borač, Vršac, Višegrad, Golubačka tvrđava, Zvečan, Kladovo, Koznik, Koprijan, Kruševac, Leskovac, Maglič (Jerinin grad), Markovo Kale, Mileševac, Novi Sad, Niš, Novo Brdo, Pirotski grad, Prizren, Prokuplje, Ravanica, Ramska tvrđava, Ras, Resava (Manasija), Soko Grad, Stalać,  Užička i Šabačka tvrđava. Bila je ovo prilika da se razmene iskustva ali i dogovori zajednički rad na afirmaciji i promovisanju  gradova i opština koji na svojoj teritoriji imaju tvrđave i utvrđenja.
Program Tvrđave u tvrđavi, u Velikom gradu Smederevske tvrđave otvorio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.
 “ Ideja je bila da na njednom mestu ponudimo sve srpske tvrđave, osmislimo njihovo što efektnije predstavljanje i da tako zajednički nastupimo u svetu, rekao je Umičević i dodao: “ Želja nam je da se u svakom mestu gde su srpske tvrđave okupimo, prezentujemo projekat i pokažemo šta sev Srbija ima. Samo negujući našu baštinu i vraćanjem sjaja našim tvrđavama i utvrđenjima možemo da pokažemo ne samo našim ljudima, nego i u svetu našu tradiciju i kakav je naš narod, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević. Dogovoreno je da domaćin sledećeg okupljanja bude Kruševac.

Izvor: Grad Smederevo

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!