Home InfoEkologija Prestala sa radom merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha u Smederevu

Prestala sa radom merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha u Smederevu

by redakcija

Smederevo već danima beleži rekordne vrednosti zagađenosti vazduha koje su izuzetno štetne po zdravlje svih ljudi. Na sajtovima koji objavljuju vrednosti indeksa zagađenosti, Smederevo se redovno može naći u trećoj ili četvrtoj kategoriji, od kojih je jedna štetna, a druga opasna po zdravlje ljudi.

AQI – air quality index – izračunava se uz korišćenje podataka sa lokalnih zvaničnih mernih stanica. 

U Smederevu postoje samo dve merne stanice koje rade, ali to izgleda više nije slučaj od ove i prošle nedelje. U danima kada se beleži najveće merenje zagađenja vazduha, merač u centru Smedereva je prestao da šalje podatke svim onlajn platformama u više navrata. Prema podacima koji su bili dostupni, Smederevo je 17.12. bilo grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. Slučaj je hteo da baš u tom trenutku merač u centru prestane sa radom.

"Zašto merna stanica u centru grada više ne radi i ne pokazuje redovno svoje rezultate? Takođe, zašto se javnost ne informiše o ovom problemu od strane institucija koje bi trebalo to da čine? Na kraju, zašto lokalna samouprava po hitnom postupku ne deluje u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha Republike Srbije, koji precizno propisuje šta lokalne samouprave treba da čine u situacijama kad je vazduh treće ili četvrte kategorije?" –  Građanska inicijativa „Crveni bedževi“ javno postavlja pitanje nadležnim organima.

"U međuvremenu, pozivamo sugrađane da međusobno podižu svest o ovom alarmantnom stanju u našem gradu i tako zajedno utičemo na lokalnu opštinsku administraciju i nadležne institucije da hitno deluju po pitanju zagađenog vazduha u Smederevu!" – rekli su za SDCafe iz Crvenih bedževa.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!