Home ZanimljivostiPoznati Preminuo Rej Manzarek osnivač „Dorsa“

Preminuo Rej Manzarek osnivač „Dorsa“

redakcija

Rej Manzarek, legendarni klavijaturista i jedan od osnivača benda The Doors preminuo je u 74. godini. Manzarek, koji je sa Džimom Morisonom osnovao jednu od najpoznatijih rokenrol grupa prošlog veka, preminuo je u Rozenhajmu u Nemačkoj od posledica raka.
Manzarek, koji je svoj muzički izraz stvorio pod velikim uticajem Džona Koltrejna, zaslužan je za džez komponentu u rokenrol izrazu benda. Tokom karijere, od 1967. godine, The Doors su imali 15 hit singlova na Bilbordovoj listi. 

Manzarek je tokom šezdesetih godina XX veka u Los Anđelesu upoznao pesnika Džima Morisona tokom studiranja na filmskoj akademiji. Zajedno su osnovali osnovali bend koji će postati jedan od uticajnijih u rok muzici. U grupi su pored njih dvojice bili i gitarista Robi Kriger i bubnjar Džon Densmor.

"Duboko sam potresen vešću da je danas preminuo moj prijatelj i partner iz benda Rej Manzarek. Drago mi je da sam imao priliku da sviram pesme Dorsa sa njim poslednjih deset godina. Rej je bio veliki deo mog života i uvek će mi nedostajati", napisao je povodom Manzarekove smrti nekadašnji gitarista grupe The Doors Robi Kriger i autor hita "Light My Fire". 

"Nije postojao bolji klavijaturista na svetu koji bi bolje uobličio poeziju Džima Morisona," rekao je bubnjar Dorsa Džon Densmor. 

Tokom svom života Rej Manzarek je objavio i dve knjige "Light My Fire: My Life with the Doors" (1998) i "The Poet In Exile" (2002). Iza sebe je ostavio suprugu Doroti i sina Pabla.

 

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!