Home ZanimljivostiPoznati Preminuo izumitelj kompjuterskog miša

Preminuo izumitelj kompjuterskog miša

by redakcija

Izumitelj kompjuterskog miša, prvih verzija e-maila i programa za obradu teksta, Daglas Engelbart, umro je u 89. godini, saopštio je Muzej kompjuterske istorije u Kaliforniji.

 

Engelbart je miša osmislio šezdesetih godina prošlog veka i patentirao ga daleko pre nego što je taj uređaj ušao u široku upotrebu, preneo je britanski BBC. 

Prvi miš je bio izrađen od drveta i sadržavao je dva metalna točkića. Engelbertove ideje su bile daleko ispred svog vremena, budući da su tada kompjuteri zauzimali čitave sobe. 

On je održao i legendarnu prezentaciju koja je postala poznata kao "majka svih prezentacija", kad je 1968. javno predstavio svoj izum – kompjuterski miš. Tom prilikom je takođe održao prvu video-konferenciju u istoriji. 

Govorio je da se njegov posao sastoji u “uvećavanju ljudskog intelekta” a računarski miš je u svakodnevnu upotrebu ušao pojavom Appleovog revolucionarnog Macintosh računara. 

Engelbart je miša osmislio tako rano u evoluciji računara da nije mnogo profitirao od ovog otkrića. Miš je imao životni vek od 17 godina a nakon toga – 1987. godine je postao deo javnog dobra. 

Među ostalim ključnim doprinosima Engelbarta računarstvu, on je, zajedno sa kolegama na Stanfordu i u svojoj laboratoriji, uveo u upotrebu više "prozora" i razvio "ARPANet", državnu mrežu za povezivanje naučnih istraživača koja je porasla u – Internet. 

Engelbart je impresionirao učesnike konferencije o računarima 1968. u San Francisku tako što je od kuće govorio pomoću modema svoje izrade, koristio komjuter u laboratoriji i tako se obratio publici, dok je njegovo osoblje bilo povezano iz laboratorije. Ta prva javna demonstracija miša i video-telekonferencije, izazvala je ovacije. 

Godine 1997, Englebart je dobio najunosniju nagradu za američke pronalazače, Lemelson-MIT, od 500.000 dolara. Tri godine kasnije predsednik Bil Klinton ga je odlikovao Nacionalnom medaljom za tehnologiju "za postavljanje temelja ličnih računara".

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!