Home InfoKultura Predstavljen „Mali svet“ Mire Cvetković

Predstavljen „Mali svet“ Mire Cvetković

by redakcija1

Najnovija zbirka pesama Mirjane Mire Cvetković „Mali svet“, objavljena u izdanju Biblioteke Smederevo.  Mira je rodom iz Niša, a skoro čitav radni vek provela kao psiholog  i profesor psihologije u Tehničkoj školi u Smederevu.

Prvo što je, podseća Dragana Lazić, ova autorka objavila, bila je knjiga eseja „Pet lakih kolaža“. U izdanju smederevske „Arke“ objavila je dve zbirke pesama „Nekako s jeseni“ 2009. i „Videla u meni“ 2017.

U svom opusu ima dva samostalna izdanja iz 2020.godine, zbirku pesama „Sureti“ i publikaciju autobiografskog karaktera „Dete u cipelama odraslih“. Od 2013. do 2023. u izadnju Narodne biblioteke Smederevo objavljene su tri Mirine knjige: „Kolaž od svetla i senki“, „Predmeti“ i najnovija, „Mali svet“.

Mira je dobitnica nagrade Smederevski Orfej na međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen 2016. godine i učesnik mnogih književnih konkursa.

Kako je ovaj susret priređen u okviru Svetosavskih svečanosti, ona je veče započela stihovima u čast Svetog Save.

Da li je svet u pesniku mali ili veći od svih drugih nama vidljivih, to je jedno od pitanja koje se može postaviti, kazala je književnica i profesor srpskog jezika i književnosti, Aleksandra Ljubisavljević, recenzent knjige i između ostalog kazala:

Kada odškrinemo stranice ovog sveta Mire Cvetković, otvaraju se nepregledni predeli bogati florom i faunom. Njena reč rođena je razlistala se iz korena tradicije, kulturno – istorijskog nasleđa rodnog kraja, a jezik se bogatio i granao sve do samih smederevskih zidina.

Pesnikinja poštuje drevni zapis svojih praotaca, onih koji su nebom i zemljom bili opijeni, a ta opčinjenost buja bogatstvom bilja i boja.

Knjiga ima sedam poglavlja, a autorka je u nastavku čitala stihove po izboru. U njima – ptice, drveće, šume, zvuci, boje i mirisi…

Kada sam zbirci dala naziv, nisam mislila na svet mali po formatu nego da te to svet daleko od uticaja moći i mogućnosti da nešto odlučuje u tom svetu koji zovemo veliki, ali ne po značaju. Ja sam nekako htela da odbranim prirodu jer ona ne može sama da se zaštiti, a negde sam skoro pročitala da smo samo 8% naše prirode zaštitili u našoj zemlji – kazala je autorka.

U programu su učestvovali i đaci Tehničke Teodora Milić, Marija Stamenković i Ognjen Janićijević i učenik M.Š. „Kosta Manojlović“, Veljko Jovanović.

Foto: Narodna biblioteka Smederevo

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!