Home Info Predstava „Dizalo u liftu“ prethodnica „Nuišćevih dana“

Predstava „Dizalo u liftu“ prethodnica „Nuišćevih dana“

by redakcija

Na sceni smederevskog Centra za kulturu predstava "Dizalo u liftu" Boška Puletića, koji je za teatar  Akademija 28 adaptirao i dramatizovao  zbirku Nušichevih priča "Iz naše poluprošlosti" a režirao Velimir Mitrović biće izvedena 10. aprila kao prethodnica festivala "Nušićevi dani".

Posle martovske premijere u Beogradu predstava "Dizalo u liftu" gostuje na teatarskoj svečanosti "Nušićevi dani" u slavu komediografa Branislava Nušića koji je detinjstvo i deo mladosti proživeo u Smederevu.

Predstava govori o dogadjaju iz 1936. kada su se Branislav Nušić i njemu tada nepoznata mlada dama zaglavili u liftu beogradskog hotela "Moskva" i zarobljeni proveli zajedno jedan sat.

Festivalski deo programa počinje 22. aprila gostovanjem Zvezdara teatra s predstavom Dušana Kovačevića "Kumovi".

Selektor Dragana Čolić Biljanovski odabrala je šest predstava za nastup u Smederevu.

Poslednjeg dana festivala, 28. aprila, biće uručena nagrada za životno delo Branimiru Brstini.

Poslednje večeri Branimir Brstina tumačiće lik potpukovnika Svetozara u komediji Aleksandra Popovića "Pazarni dan" u režiji Egona Savina.

Festival "Nušićevi dani" pokrenut je 1984.da bi popularisao komediografski opus Branislava Nušića. Od 1990. na toj manifestaciji dodeljuje se nagrada za životno delo komičaru koja je ove godine pripala Branislavu Brstini.

Spomenik Branislavu Nušiću otkriven je ispred Centra za kulturu u Smederevu. 1991.

Od 2004. "Nušićevi dani" imaju takmičarski karakter.

msp

 

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!