Home InfoKultura Pozorište PATOS snimilo spot o sajberbulingu

Pozorište PATOS snimilo spot o sajberbulingu

by Redakcija

„Hajde da pričamo o sajberbulingu“, poručuju iz pozorišta PATOS. Razgovor o ovoj važnoj društvenoj temi mladi umetnici otvaraju kroz muzički spot i pesmu „U prašumi svetske mreže“ koju izvodi orkestar Svetlost. Ova pesma je ujedno i najava originalnog mjuzikla o digitalnom vršnjačkom nasilju, koji PATOS producira uz autorski rad rediteljke Sanje Krsmanović Tasić i kompozitora Jugoslava Hadžića. Premijera je planirana za kraj ove godine. Pesma je snimljena u studiju Paradox, dok je spot realizovao Art Net studio iz Smedereva

Ovo je prvi, od planirana tri muzička spota sa originalnim numerama koje će se naći i u mjuziklu, a koji tematizuje pomenuti problem. Svaki treći učenik u našim školama je žrtva digitalnog vršnjačkog nasilja, sajberbulinga (cyberbullying, eng). Ovaj rogobatni termin oslikava pojavu koja je prisutna svuda, ali kojoj se ne razgovara u dovoljnoj meri.

„Odlučli smo da sajberbuling prevedemo jezikom umetnosti kroz pesmu, a zatim i kroz celovečernji mjuzikl. Izašli smo iz naše zone komfora i ohrabrili se da radimo nešto što nismo do sada, jer pesma od tri minuta nekada može mnogo više da promeni nego 1000 predavanja. Naš mjuzikl će imati više originalnih pesama.“, poručuje direktor pozorišta Dušan Vulić.  

On ujedno i dodaje da je ovo finale trilogije o mladima koju PATOS realizuje sa rediteljkom Sanjom Krsmnović Tasić i kompozitorom Jugoslavom Hadžićem iz Hleb teatra, a uz muzičku podršku orkestra Svetlost. Podsećamo ovaj umetnički tim je ranije radio „2100: Skaska o Aski“ (2020) i „Narcis/e“ (2021), predstave koje se bave temama kao što su zagađenje životne sredine, mladalačka anksioznost usled diktata trendova društvenih medija i traganje za buntom u mladima. „Dosta uzbudljivog rada je pred nama ove godine, ali važno je. Sajberbuling se mora prevesti i o njemu svi moramo da razgovaramo!“, zaključuje Dušan uz poziv da se pogleda spot koji se nalazi na jutjub kanalu pozorišta. 

Spot je nastao u okviru projekta Sajberbuling u prevodu koji je podržan kroz program Hrabri iskoraci 2022 fondacije Jelena Šantić, uz stalnu logističku podršku Centra za kulturu Smederevo.

sdcafe.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!