Home Info Pozicija i opozicija složno koči uz brdo

Pozicija i opozicija složno koči uz brdo

by redakcija

Bezmalo je nevažno kada je i šta je Smederevo imalo, a sada nema, bitno je šta bi moglo sada da ima, a neće, rekao je, agenciji Beta gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kada je saznao da je potencijalni investitor, shvativši kako–tako politički rezon u gradu,  promenio kurs ka Makedoniji.

"Dođe mi da plačem" rekao je tada očito rezignirani, ali uporni gradonačelnik pomenuvši da je bio spreman investitoru "odmah da pokloni 20 hektara u industrijskoj zoni za podizanje objekta" i za tren prestao da govori o njihajućoj investiciji  naftne kompanije Komiko oil (Comico oil).

A ta investicija američko–holandske kompanije dobre tri godine čas je na dohvat ruke, potom je bestraga daleko.

Kao da sve stoji naglavačke pa i skupštinski Poslovnik: glasovima odbornika koji su protiv nečega – u ovom slučaju protiv rafinerije, davanja zemljišta u zakup na 99 godina, protiv ugovora, a često i protiv svega –  pridaju se glasovi uzdržanih i glasovi onih koji nisu glasali.

Taj priličan zbir možda bi se mogao s mukom, ustupcima i nadvlačenjem nadglasati da i vladajuće političke grupacije nisu protiv vlasti.

U Skupštini je 70 odbornika, na poslednjoj sednici prisutno  je bilo 64, radikali (opozicija) odbili su da imaju išta sa rafinerijom (15 odbornika), protiv  prihvatanja Ugovora izjasnilo se 20 i predlog Ugovora o izdavanju 113 hektara na 99 godina ostao je da čeka bolje vreme, položaj zvezda, poliranje Ugovora.

Na vlasti je koalicija DS (14 odbornika), Pokret za Smederevo (12),  SPS 7, SPO i Smederevska demokratska stanka (SDDS) četiri odbornika. Zbir predstavnika pozicije je 37, a Poslovnik je presudio.

Prošle godine iz vlasti je otišla najčudnija politička skupina čiji je lider, ne samo kada je u pitanju rafinerija, funkcionisao kao klatno: o istoj stvari zdušno za i kategorično protiv.

Kada  je lider svoju grupaciju izopštio iz vlasti, članstvo je uprkos opiranju, spakovalo porodične fotografije sa direktorskih stolova u javnim preduzećima i monolitnost se urušila.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Jasna Avramović je sa skupštinske govornice poručila da Ugovor nije dobro koncipiran, da je višeznačan i navela da "Pokret za Smederevo" ne može da glasa za takav Ugovor.
"Neki odbornici, naročito oni iz pozicije nisu glasali za potpisivanje Ugovora o davanju u zakup zemljišta. Rešenje je doneseno o izdavanju zemljišta, ali nije dobijena saglasnost na Ugovor. Već na sledećoj sednici Skupštine opet ću staviti tu tačku na dnevni red ako zaključim da imamo dovoljno ruku da izglasamo" rekao je agenciji Beta gradonačelnik.

"Ako ne bude dobre volje, ostaće na ovom nivou odluke i verovatno će sačekati da investitor odluči da li će sa nekom novom republičkom Vladom i lokalnom samoupravom u Smederevu završiti započeti posao" zaključio je gradonačelnik.

Umičević je dodao da je "investitor i dalje zainteresovan" da novac plasira u Smederevu i dodao da je Smederevo pre Drugog svetskog rata imalo Šelovu rafineriju, a potom je zbog političkih nesloga u Smederevu ta rafinerija preseljena u Pančevo.

"Smederevo je idealno mesto za izgradnju rafinerije i nije čudo što su investitori zainteresovani, ali je čudo da mi danas, kada iz Smedereva odlaze investitori – Grampet je otišao, Ju es stil ozbilijno kalkuliše šta da radi – lokalni parlament ružnim vokabularom  sve čini da otera investitore".

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko bi se ukazala potreba, prodavalo bi se i u Srbiji.

"Rafinerija nafte Smederevo" bi imala 550 zaposlenih što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.
 
msp
 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!