Home Info Gradonačelniku žao što nije izglasana odluka o rafineriji

Gradonačelniku žao što nije izglasana odluka o rafineriji

by redakcija

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izrazio je danas žaljenje što odbornici nisu prihvatili predlog Ugovora o izdavanju u zakup građevinskog zemljišta za gradnju rafinerije, ali je kazao da će taj predlog ponovo staviti na dnevni red čim proceni da ima većinu.

"Moja odluka kao gradonačelnika da se izda zemljište u zakup na 99 godina kompaniji Komiko oil (Comico oil) naišlo je na nerazumevanje dela odbornika u lokalnom parlamentu. Dvadeset odbornika bilo je protiv", naveo je gradonačelnik i dodao da mu je žao što je protiv toga bio i deo vladajuće većine. Prema rečima Umičevića, po Poslovniku smederevske skupštine u zbir onih koji su protiv uključuju se i uzdržani i oni odbornici koji nisu glasali, pa je predlog Ugovora sa Komiko oilom odbijen, iako ga je podržalo više odbornika nego što ih je bilo protiv. "Neki odbornici, naročito oni iz pozicije, a to je Pokret za Smederevo, nisu glasali za potpisivanje Ugovora o davanju u zakup zemljišta", precizirao je gradonačelnik.

On je precizirao da je rešenje o izdavanju zemljišta doneto, ali nije dobijena saglasnost na Ugovor.

"Već na sledećoj sednici Skupštine opet ću staviti tu tačku na dnevni red ako zaključim da imamo dovoljno ruku da izglasamo ovu investiciju", rekao je Umičević. Predlogom Ugovora definiše se da se za izgradnju rafinerije izdaje 113 hektara na 99 godina firmi Komiko oil.

Na vlasti u Smederevu je koalicija DS (14 odbornika), Pokret za Smederevo (12), SPS sedam, SPO i Smederevska demokratska stanka (SDDS) sa četiri odbornika.

U opoziciji su DŠ (šest), Koalicija za bolje Smederevo (tri odbornika), SRS (15), Ujedinjeni regioni Srbije (pet), Srbija 21 (tri odbornika). U Skupštini grada je i nezavisni odbornik Vasiljko Mitrović. Zamenica gradonačelnika Smedereva Jasna Avramović je sa skupštinske govornice poručila da Ugovor nije dobro koncipiran i da "Pokret za Smederevo" ne može da glasa za takav Ugovor. Umičević je naglasio da je "investitor i dalje zainteresovan" da novac plasira u Smederevu i dodao da je taj grad pre Drugog svetskog rata imao Šelovu rafineriju, a potom je zbog političkih nesloga ta rafinerija preseljena u Pančevo.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!