Home InfoHronika POŽAREVAC: Radnicima Gradske uprave zaplenjeni daljinski za klime!

POŽAREVAC: Radnicima Gradske uprave zaplenjeni daljinski za klime!

by redakcija

Radnici protivpožarne zaštite oduzeli su zaposlenima daljinske upravljače za klima-uređaje, njihova upotreba zabranjena je zvaničnom odlukom "zbog opasnosti od požara".

DALJE RUKE OD KLIME! Zbog čestih nestanaka struje i opasnosti od požara, radnicima Gradske uprave Požarevca oduzeti su daljinski upravljači za klima-uređaje.

Gradskim službenicima koji rade u zgradi Načelstva, radnici protivpožarne zaštite oduzeli su daljinske upravljače za klima-uređaje, jer je njihova upotreba zabranjena zvaničnom odlukom.

Ovakva odluka doneta je zbog preopterećenja stare elektromreže, zbog čega je svakodnevno dolazilo do nestanka struje, a takvo stanje umalo je izazvalo i požar, ali su radnici obezbeđenja na vreme osetili miris dima.

– Od kada traju tropske vrućine, intervenisali smo desetak puta zamenom osigurača kako bismo sprečili teže posledice. Zbog toga je zabranjena upotreba klima-uređaja, nakon čega smo iz svih kancelarija odneli daljinske upravljače – kaže Dejan Zorko, šef službe obezbeđenja i protivpožarne zaštite u Gradskoj upravi.

Međutim, zabrana korišćenja klima gradskim službenicima samo je delimično rešila problem, jer su u zgradi Načelstva smešteni i Braničevski upravni okrug, Policijska uprava, Osnovni i Prekršajni sud, Školska uprava i Narodna biblioteka.

Svi oni koriste klima-uređaje, što predstavlja veliku opasnost po bezbednost, pošto je elektromreža u ovoj zgradi, podignutoj 1889. godine, rekonstruisana još osamdesetih godina prošlog veka.

– Tada je bilo mnogo manje priključaka na elektromrežu, pa je ona nesmetano funkcionisala. Sada je mnogo više korisnika u ovoj zgradi, pa kad svi oni uključe klima-uređaje, dolazi do pregrevanja instalacija i nestanka struje – kaže Zorko.

Zabrana korišćenja klima-uređaja izazvala je ogorčenje gradskih službenika, jer su sada primorani na to da rade u pretoplim kancelarijama.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Žarko Pivac kaže da će u najskorije vreme biti nađeno rešenje za ovaj problem.

– Isključenjem klima u Gradskoj upravi mi smo samo delimično rešili problem, jer rizik i dalje postoji u ostalim delovima zgrade. Zato ćemo tražiti da i svi ostali postupe na isti način, pa da se potom klime uključuju naizmenično po kancelarijama, po sistemu “par-nepar” – kaže Pivac.

On navodi da je trajno rešenje uvođenje centalne klime, nakon rekonstrukcije elektromreže u zgradi Načelstva. Zbog toga je neophodno u budžetu za narednu godinu izdvojiti određena sredstva, ali mora da pomogne i država, jer se u zgradi nalaze i republičke službe.

(D. K.)

Izvor: Telegraf

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!