Home Info Potpisan ugovor o izdavanju zemlje u zakup za rafineriju

Potpisan ugovor o izdavanju zemlje u zakup za rafineriju

by redakcija

Ugovor o izdavanju zemljišta za izgradnju rafinerije kompaniji Komiko oil (Comico) potpisan je danas, nakon tri godine pregovora, u vili dinastije Obrenović u Smederevu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i generalni direktor kompanije Komiko Vencislav Ivanov.

"Počeli smo rad na ovom projektu još 2005. kada smo gospodin Ivanov, moje kolege i ja došli u Beograd. Kao što znate, bilo je puno rupa na tom putu i prepreka da bismo došli do ove tačke" rekao je posle potpisivanja ugovora član Nadzornog odbora Komika Brajan Marej (Brian Murray).

Ipak, Brajan Marej, "bez obzira na sve",  zahvalio se "na punoj podršci" koju je pružila Vlada Republike Srbije i grad Smederevo".

Zahvaljujući njima, sada smo u Smederevu, zaključio je Brajan Marej.

Gradonačelnik Smedereva je upoznao prisutne da je Smederevo imalo "odlična iskustva" s Ju es stilom i dodao da iskreno veruje da će se to iskustvo nastaviti u saradnji sa kompanijom Komiko.

On je dodao da je u Smederevu, između dva svetska rata bila rafinerija kompanije Šel.

"Ovo je razvojna šansa za Smederevo, da se poveća broj zaposlenih, i uticaj u energetskom smislu na Balkanu,  to je razvojna šansa i za Slobodnu zonu u Smederevu" zaključio je Umičević.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik (Mary Warlick) izrazila je zadovoljstvo što u Smederevu prisustvuje potpisivanju ugovora o iznajmljivanju zemljišta.

Ambasadorka se zahvalila gradonačelniku Smedereva Predragu Umičeviću na naporima koje je uložio da bi kompaniju doveo u Smederevo i otvorio nova radna mesta, što je projekt koji će "trajati narednih nekoliko godina".

"Ubeđena sam da će Komiko dovesti do svetlije budućnosti Smedreva, da će pomoći da ekonomija regiona bude raznovrsnija i da će kompanija veoma značiti za srpsku ekonomiju i otvoriti još mnogo radnih mesta" rekla je ambasadorka SAD.

Skupština grada Smedereva izdala je 13. marta američko-holandskoj kompaniji Komiko oil u zakup na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije.

Komiko je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.

Potpisivanju je prisustvovale su ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik (Mary Warlick) i  ambasadorka Danske  u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mete Kjuečl Nielsen) i ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković.

Rafinerija nafte Smederevo imaće 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

msp

 

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!