Home Info Porodični biznis

Porodični biznis

by redakcija

Porodične firme zapošljavaju do deset radnika u proseku, što je, kako tvrde ekonomisti, dokaz da je u Srbiji zapostavljen porodični biznis. Istovremeno, u svetu, porodica vodi posao u 70 odsto preduzeća, koja zapošljavaju više od polovine ukupno zaposlenih.

Predrag Gvozdenović iz Smedereva počeo je pre dvadesetak godina u kiosku proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Sada ima fabriku opremljenu po evropskim standardima.

Pripremio Radomir Vitanović

Od početka izgradnje 2008. godine podigao je 12 kredita, otplatio devet. Zaposlio je 35 radnika, među kojima su i članovi bliže i dalje rodbine. Urađeni su projekti i za novu fabriku.

"U planu nam je da ovih dana zaposlimo još dvadeset radnika a do kraja godine ako uspemo da završimo tu investiciju, eventualno početkom sledeće godine još trideset radnika", kaže Gvozdenović direktor fabrike "Premil" iz Kovina.

Od prošle godine sarađuju sa poznatom nemačkom fabrikom "Josera" koja ima sličan proizvodni program.

"U pregovorima smo da počnemo i proizvodnju nekih proizvoda iz njihovog asortimana ukoliko ispunimo odgovarajuće uslove proizvodi bi se plasirali na tržištu Evrope", kaže Vesna Popović iz te fabrike.

Iako je rođeni Smederevac, Gvozdenović je fabriku izgradio preko Dunava u Kovinu. Ta opština mu je ponudila brojne olakšice. Opštinske vlasti najavljuju da će novi investitori moći u ratama da otplate građevinsko zemljište u industrijskoj zoni, a spremaju i druge pogodnosti.

"Primera radi, da svi investitori koji dođu budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa opštini do dve godine", kaže  potpredsednik opštine Kovin Dušan Petrović.

Blaža Paunović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu objašnjava da je razlog što su porodična preduzeća vitalnija od mnogih drugih preduzeća taj što su članovi porodice spremni da se posebno žrtvuju za dobrobit preduzeća.  

Od pre šest godina u Evropskoj uniji primenjuje se Zakon o maloj privredi koji pomaže porodicama da u svojim firmama lakše ostvare poslovni uspeh. Kod nas, Nacionalna agencija za regionalni razvoj pomaže malim i srednjim preduzećima, od praktične podrške za osnivanje firme do finansijskih programa podrške.

Radomir Vitanović

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!