Home InfoDruštvo Porodični biznis u Smederevu – ručni rad, a jedinstven u Srbiji

Porodični biznis u Smederevu – ručni rad, a jedinstven u Srbiji

by redakcija1

Priča, kao i mnoge iz sveta pokretanja sopstvenog biznisa, počinje od ideje. I nekoliko video snimaka koje je brat naše sagovornice, Ivane Popović, video na internetu.

U pitanju je tafting tehnika za izradu tepiha. U savladavanje te veštine upustili su se pre nešto više od godinu dana.

Ja sam bila nezaposlena, a brat je radio posao koji ne voli i eto, krenuli smo to da radimo. Oboje smo hteli da budemo samostalni, da ne radimo u nekoj firmi. Ja imam troje male dece i teško je te obaveze uklopiti.

Kada je čovek sam svoj gazda onda može mnogo bolje da organizuje svoje radno vreme. Zatim smo i mamu uključili – priča nam Ivana. Tako je nastala Tepih radionica.

Bio je to svakako hrabar potez ovih Smederevaca, ali se rizik isplatio. Umesto da posao traže negde drugde, kako to neretko u našem gradu biva, ostali su ovde.

Time su raznovrsnoj, postojećoj listi privrednika, zanatlija i kreativaca dodali i svoj, posebno zanimljiv biznis, a upravo iz Smedereva, put sveta, na razne adrese krenuli su njihovi proizvodi do kupaca koji su želeli baš tako nešto – jedinstveno i unikatno. Uz sve to, stvorili su još jedan smederevski brend za koji će se tek naširoko čuti.

Tafting ima dužu istoriju, ali je kod nas malo poznat, pa nema mnogo mogućnosti da učite od drugih. Uz to, ova radionica je jedina u našoj zemlji koja za izradu koristi isključivo vunu i zato su posao savladavali učeći iz iskustva.

Kod nas je tafting slabo zastupljen, zbog toga je bilo teško u početku nabaviti opremu i alat – pištolje, platno, lepak, kao i vunu jer se ne koristi ista vuna kao što je za pletenje džempera, na primer. Sve smo to nabavljali iz inostranstva.

Krenuli smo malo po malo. Podržali su nas ljudi kojima svidelo kako izgleda i to što kod nas mogu da naruče tepih koji nije standardnih dimenizija. Kakav god tepih da im treba, tačno u centimetar prilagođen njihovom prostoru, kod nas mogu da naruče.

Druga, vrlo važna stvar je što mi pravimo tepihe koji nisu akrilni, vuneni su. Na tu ideju smo došli zbog toga što mnogo ljudi, a pre svega dece, ima velikih problema sa alergijom. Vuna je antialergijski materijal, nepogodna za razvoj grinja, bakterija i virusa – objašnjava Ivana.

Praktično, svaki njihov tepih je ručni, unikatni rad, nešto što nećete videti ni u jednoj prodavnici jer mogu da naprave apsolutno sve, bilo da je u pitanju originalna zamisao ili se tepih radi po fotografiji, umetničkoj slici, svih mogućih oblika i dimenzija.

Likovi iz crtanih filmova sa imenom dece, logotipi za firme, grbovi i obeležja sportskih klubova, tepisi za pod ili zidne dekoracije – sve su to proizvodi koji su traženi.

Radove Tepih radionice sugrađani su imali prilike povremeno da vide na javnim događajima i manifestacijama koje popularišu zanat i ručne radove i uvek bi izazvali pažnju i radoznalost.

Za sve one koji razmišljaju o nekoj svojoj ideji i sakupljaju hrabrost da je sprovedu u delo, Ivana ima poruku da budu strpljivi, hrabri i da veruju u sebe, pa ni uspeh neće izostati, baš kao što je to slučaj i sa ovim njihovim interesantnim poslovnom poduhvatom koji svakako može da motiviše mnoge.

Njihove radove možete pogledatio na sajtu: https://tepihradionica.com/
i društvenim mrežama FACEBOOK i INSTAGRAM.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!