Home InfoHronika Poplavljeno zemljište kod „crvenog kanala“ u Smederevu

Poplavljeno zemljište kod „crvenog kanala“ u Smederevu

redakcija

Na potesu "crvenog kanala" u ataru Radinca kod Smedereva poplavljeno je oko 150 hektara obradivog zemljišta, a meštani strahuju da će, posle otapanja snega, biti u sličnoj situaciji kao prošle godine, kada je pod vodom bilo oko 500 hektara najkvalitetnije "crnice".

"Šest godina imamo poplave i permanentno ukazujemo na problem, ali su institucije očigledno nezainteresovane da ga reše", izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Saveta MZ Radinac, Milovan Kostić.

Kako je naveo, pre dve godine je urađen Generalni projekat uređenja sistema Badrike. Reč je o starom koritu reke Jezave, od Velikog Orašja do Radinca, koji treba da prikuplja poplavnu vodu i usmerava je prirodnim tokom do Kanala crvene vode.

"Da je kanal očišćen ne bi bilo problema", kaže Kostić i dodaje da od 1965. godine nije sistematski čišćen, osim 1997. kada je taj posao uradio tadašnji "Sartid".

Dodatni problem stvaraju otpadne vode koje iz "Ju-Es-stila" idu u "crveni kanal". "Svake godine je poplavljeno oko 300 hektara. Toliko je obradivih površina bukvalno pod vodom, a 200 do 250 hektara je neupotrebljivo zbog nemogućnosti obrade, blata, nepristupačnog dela", navodi Kostić i ocenjuje da je za situaciju krivo i preduzeće "Srbijavode" kao korisnik kanala.

Savet MZ Radinac i grad Smederevo uradili su projekat za čišćenje kanala, koji je ostao "mrtvo slovo na papiru".

Izvor: Glas javnosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!