Home Info Ponedeljak dan Ž, tačno u podne kineski vatromet u Železari Smederevo

Ponedeljak dan Ž, tačno u podne kineski vatromet u Železari Smederevo

by redakcija

Kineski Hestil sutra potpisuje ugovor o kupovini Železare Smederevo.

Za sutra u 12  časova zakazan je spektakl povodom zvaničnog preuzimanja smederevske železare od strane kineske kompanije Hestil. Svečana ceremonija potpisivanja kupoprodajnog ugovora biće održana u krugu fabrike. Ugovor će potpisati predsednik kompanije Hestil Yu Yong i ministar privrede Željko Sertić. Potpisivanju će prisustvovati premijer, diplomatski kor, zvaničnici kineske kompanije i države u Srbiji, ministri u Vladi…

U Železari je već nekoliko dana vlada „opsadno stanje“. Sređuju se fabrički pogoni, čisti, sadi cveće… Čak sedam tona farbe potrošeno je na osveživanje fabričkog kruga. Rečeno je – Železara mora da blista. 

Kako SDCafe saznaje, neće izostati ni davno najavljen vatromet, iako se to čuva kao iznenađenje. Prema ranijim najavama premijera Aleksandra Vučića, biće to do sada „neviđen vatromet u Srbiji“. Iako je spektakl najavljen za podne, slavljenički vatromet trebalo bi da se pusti iz lokomotive eksponata koji se nalazi u centralnom delu fabrike.  

Ovaj događaj, slučajno ili ne, pada u samu završnicu predizborne kampanje. 
– U ponedeljak potpisujem ugovor sa Kinezima za Železaru i vi znate šta to znači za Srbiju. Ne živi od toga samo Smederevo, to će biti impuls za razvoj cele države. Neka nam je srećna Železara koja radi, jer smo je nasledili sa katancem – izjavio je prošlog četvrtka na predizbornom mitingu u Požarevcu predsednik SNS Aleksandar Vučić. 

Ovaj donekle i predizborni spektakl masovno će pratiti radnici Železare, ali i drugi građani Smedereva, koji su angažovani kako bi slavlje povodom prodaje Železare bilo kompletno.

Tako će, na primer, učenici Ekonomske škole biti u protokolu. Neki punoletni, neki ne, ali će biti „uniformisani“. Đaci su dobili instrukcije da obuku tamnije farmerice i bele majice, a  u nedelju popodne na „generalnoj probi spektakla“ u Železari su im saopštena i konkretna zaduženja. 

– U ponedeljak nećemo ići u školu. To će biti kao praktična nastava za turističke tehničare. Tako nam je rečeno – kaže jedan učenik i akter sutrašnje svečanosti u čeličani.
I radnici Železare kažu da su im date precizne instrukcije za sutrašnji dan.
– Naravno da niko svojim automobilom neće smeti da uđe u fabrički krug i naravno da su nam svima rekli da događaju moramo da prisustvujemo, da niko ne sme da ostane na svom radnom mestu – kaže naš izvor iz ove fabrike.

SDCafe saznaje da kineski menadžment još neće početi da radi. Naime, HPK menadžment rukovodiće fabrikom do sredine 2016. godine, a planirano je da od jula Kinezi i formalno preuzmu Železaru Smederevo. Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra. Budući vlasnik planira da u fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. Evropska unija dala je uslovnu saglasnost, ali traži garancije da će Kinezi u Evropu plasirati samo čelik iz Smedereva, a ne onaj proizveden u Kini. 

Za zaposlene i Smederevo najbitnije su dobre i redovne plate. Takođe, bitan je i profit koji godinama nije ostvaren, još iz doba Amerikanaca i Ju-Es stila, koji je 2003. godine najveću smederevsku fabriku, po zvaničnoj verziji, kupio za 23 miliona dolara. Zbog problema u poslovanju uslovljenih krizom na tržištu čelika, Ju-Es stil je državi 2009. godine Železaru prodao za dolar, a sada država Kinezima za 46 miliona evra. 

Železara je nastala Titovom idejom kao politička fabrika. Takva je ostala do danas. Železara je do 2000. godine u sve tri fabrike (Smederevo, Kučevo, Uroševac) upošljavala peko 10.000 ljudi. Danas upola manje, ali sasvim dovoljno da se niko ne usuđuje da se politički kocka sa tolikim brojem radnih mesta. Spas za Železaru, kada je o kockanju reč, samo par dana pred izbore – je jedan kroz jedan, sigurica. 

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!