Home InfoEkologija Pokret „Tvrđava“ uputio pritužbu protiv Železare Međunarodnoj komisiji za Dunav

Pokret „Tvrđava“ uputio pritužbu protiv Železare Međunarodnoj komisiji za Dunav

by redakcija

Pokret „Tvrđava“ iz Smedereva uputio pritužbu je Međunarodnoj komisiji za Dunav pritužbu protiv Smederevske železare zbog sumnje da svojim delovanjem direktno ugrožava reku. „Tvrđava“ traži od međunarodnih organizacija da ispitaju skadištenje otpadne šljake iz Železare na skoro samoj obali Dunava, svega 100 metara vazdušmnom linijom od toka Dunava.

Predstavnici “Tvrđave” podsećaju da je ceo lokalitet na kojoj se odlaže šljaka okružena kanalima koji se ulivaju direktno u reku.

Otpadna šljaka se prostire na velikoj površini koja je veličine 600×350 metara i doseše oko 15 metara u visinu.

 

Iz „Tvrđave“ kažu da je šljaka koja se tu skladišti direktan produkt procesa proizvodnje i na taj lokaliktet se donosi kamionima i ovde skladišti. Sa jedne strane to uzrokuje velike oblake prašine koje utiču na kvalitet vazduha, a sa druge utiču na podzemne vode. Zabrinjava i činjenica da ovo skladište na otvorenom emituje nesnosan neprijatan miris koji šteti očima i disanju, a za koji opravdano sumnjamo da je posledica hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje, što zasigurno ugrošava sav živi svet pa i samu reku Dunav.

Ista ekipa je zbog istog problema u decembru prošle godine podnela prijavu Republičkom ekološkom inspektoru Goranu Zbiljiću i Grupi za ekologiju Grada Smedereva, ali nisu dobli nikakav odgovor.

Građani su uznemireni i brinu zbog nedostatka informacija i netransparentnosti celog procesa, naglašavaju aktivnisti i pozivaju Međunarodnu komisiju za Dunav da uloži svoj autoritet da ispita sve okolnosti ovog slučaja.

 

Slične vesti

1 comment

Smederevac 29.03.2021 - 17:48

A sta gospoda iz pokreta Tvrdjava misle gde je deponovana i rasipana sljaka od pocetka rada tzv.Nove Zelezare ???Gradjani nisu bili uznemireni vise od 50 godina ali su zato naprasno od prosle godine jako uznemireni ! Ti isti gradjani nisu marili na upozorenja da ne zidaju svoje kuce tik oko same fabrike -naprotiv ,prosto su jurisali na te placeve ne pitajuci za cenu. Umesto da se oko fabrike napravi zeleni pojas kao sto je i bilo projektovano nikla su divlja naselja koja je komunisticka vlast dopustila jer je toboze to nas ugrozeni i proterani narod sa KiM? Zato smo danas u ovoj teskoj ekoloskoj situaciji -skoro neresivoj! Geneza ovog problema zahteva mnogo ,mnogo vise prostora i vremena !

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!