Home ZanimljivostiPutovanja Pogledajte kako na Nepalu sakupljaju med

Pogledajte kako na Nepalu sakupljaju med

redakcija

Kada pomislite na med, sigurno vam prva asocijacija nije penjanje po strmim stenama i da visite iznad provalije sakupljajući med dok oko vas zuje velike pčele. A to je ono što stanovnici Nepala rade svake godine. Oni rizikuju svoj život da pokupe med sa litica penjući se uz merdevine koje su napravljene uz pomoć kanapa i bambusovog drveta, sakupljajući saće na njihov tradicionalan način. Poznati su i pod nazivom “nepalski lovci na med”.

 

Ono što je ovde neobično, nije samo sakupljanje meda, već i same pčele. U pitanju su himalajske pčele (Apis dorsal laborious) koje su največe pčele na svetu, a mogu da dostignu dužinu i od 3 centimetra. One postoje samo na Himalajima i prave košnice na 2.500 do 4.200 metara nadmorske visine. Kada je u pitanju med, on je kao završni proizvod crven, i jedan je od najcenjenijih na svetu zahvaljujući svojim karakteristikama koje utiču na detoksikaciju i opuštanje organizma.
Gurunzi, etnička grupa sa Himalaja, sakupljaju med viseći sa litica.

Rizikuju svoje život za med koji se kasnije izvozi na azijsko tržište.

U ovom poslu nema mesta za strah.

Za početak posla, potrebno je skloniti pčele sa saća.

I onda pale vatru kako bi stvorili gust dim.

Dok počinju da se penju, oko njih je i dalje gust dim i čitav roj pčela.

Pored hrabrosti, moraju da pokažu i neverovatne akrobatske sposobnosti, a ipak zarađu dovoljno da mogu da prehranjuju porodice i ništa više od toga.

Saće posle stavljaju u korpe koje se kontrolišu sa vrha litice i spuštaju na zemlju.

Korpe nisu uvek dostupne, pa kada nije suviše velika visina, ponekad je komad saća dovoljno odvojiti od stene dugačkim štapovima i pokupiti ga na zemlji.

Potrebno je skloniti i višak pčela. Neke se nipošto ne odvajaju od saća.

Na kraju dana se sav “ulov” sakuplja na jedno mesto.

Iako su rizikovali živote, radili naporno, ceo dan visili nekoliko desetina metara od zemlje na običnim užadima, na kraju dana su nasmejani i veseli. Oprema je spakovana, pa može da se pravi i grupna fotografija.

Kasnije, ovaj med u maloprodaju ima cenu od oko 50 dolara za jedan kilogram.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!