Home InfoKultura Poetsko – muzičko veče: Milan Todorović i Željko Balazo

Poetsko – muzičko veče: Milan Todorović i Željko Balazo

by redakcija1

Versepolis je jedinstven događaj koji je objedinio poeziju i muziku, a u oba slučaja reč je o originalnim, autorskim ostvarenjima. Pesme je publici čitao Milan Todorović.

Iza njega, samo naizgled u drugom planu, sve te stihove, posebno komponovanom muzikom za ovu namenu, na gitari je ispratio Željko Balazo. Tako su svaki izgovoreni glas, slog i reč imali i svoj ton.

Zapravo, bio je to svojevstan vremeplov, a putovalo se, najpre, u doba antičke Grčke, vreme polisa, agore, mislilaca, vojskovođa, svih onih još tada postavljenih večitih ljudskih dilema i neizbežnih pitanja o postojanju, svrsi, moralu…

„Prva tematska celina je putovanje, kroz pet pesama, na prostore klasične Helade. Druga celina obuhvata refleksivno putopisne pesme koje se odnose na kulturni prostor moderne Grčke gde je mesto dešavanja mahom ostrvo Tasos.     

Teme su mitološka sredina, zatim, teorijski koncepti o fuziji muzike, rađanju drame uz muziku, jer tada je poezija bila sastavni deo muzike, a uz muziku je išao i ples. Dakle, neka vrsta antičkog eklekticizma.

Zatim, koncepti koji su tada nastali i dostigli svoj vrhunac. Postoji teorija da pod suncem od antike do danas ništa novo nije došlo već da su sve to pojavni oblici onoga što je tada začeto.

Govorićemo o izvoru stvaralaštva, odnosu Dionisa prema grčkom Panteonu, institutima lepote i vrline kao Sokratovim kategorijama koje su u to vreme imale svoj zenit“ – najavio je, publici, na samom početku programa, pesnik Milan Todorović.

Sve u svemu, bilo je to veoma prijatno, neobično poetsko veče, ovoga puta realizovano u organizaciji pozorišta PATOS, a pod okriljem „Kulturnog leta“.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!