Home Info Viđenja 2012.

Viđenja 2012.

by redakcija

U sredu, 8. avgusta u 18h. u Galeriji savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, održaće se predavanje istoričara Ace Cvetanovića, u okviru projerkta "Viđenja 2012: Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor." Istorija dvadesetog veka …

Istorija dvadesetog veka prepuna je dešavanja koja su, zahvaljujući brzom razvoju medija (fotoaparat, radio, kamera, tv…) ostala sačuvana od zaborava. Fotografije i video snimci nekih dešavanja koja su obeležila prošli vek, zauvek su dobili status simbola, svedoka vremena. Koliko je fotografija pouzdan istorijski izvor? Koliko je ''istinito'' poziranje za fotografisanje? Šta sve fotografija može da predstavlja?

Šta je kolektivno pamćenje, kako funkcioniše ljudsko sećanje ili usmena istorija? Iako od neprocenjivog značaja, usmena istorija je najčešće dosta iskrivljena predstava prošlosti. Koliko je pouzdano naše sećanje? Cilj predavanja je da navede na razmišljanje o verodostojnosti naših zapažanja, koja se često pretvaraju u našu željenu projektovanu prošlost.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!