Home ZanimljivostiZdravlje Ojačajte svoje kosti i zglobove najprirodnijim metodama

Ojačajte svoje kosti i zglobove najprirodnijim metodama

by Redakcija

U današnjem užurbanom svetu, kada je svaka sekunda dragocena i unovčena, ponekad zaboravimo da mislimo na sebe i svoje zdravlje. Posebno ukoliko novac zarađujemo u sedećem položaju, pa s vremenom osećamo sve više posledica takvog načina života. Iz tog razloga, jako je važno da stalno ojačavamo svoje kosti i zglobove, temelj našeg kretanja, često zanemarene dok ne počnu da nas bole.

Neka vas ne prevari savremena medicina svojim brzinskim rešenjima i tabletama – najbolja rešenja za vaše kosti i zglobove su ona najprirodnija. Ako vas zanima kako da im pružite ne samo snagu, već i dugovečnost, onda ste na pravom mestu. U ovom tekstu nema magičnih pilula i instant rešenja, već vam predlažemo niz prirodnih metoda za snažne i čvrste kosti i telo!

Naše telo je naš hram

Zamislite svoje telo kao zgradu. Baš kao što je potrebno da temelj zgrade bude čvrst kako bi sve ostalo stajalo uspravno, tako su i kosti temelj vašeg tela. Bez snažnih kostiju i zglobova, naša struktura bi bila nestabilna, a kretanje otežano. Da bismo to postigli, priroda nam je podarila mnoštvo namirnica i izvora koje će ojačati našu unutrašnju strukturu:

Sunce kao najveći prijatelj naših kostiju

Sunčeva svetlost je najpoznatiji izvor vitamina D. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, koji je, što  verovatno znate, od suštinske važnosti za zdrave kosti. Samo 10-15 minuta dnevno izlaganja sunčevoj svetlosti u jutarnjim ili večernjim satima može znatno doprineti dnevnim potrebama tela za vitaminom D.

Ishrana bogata kalcijumom

Mlečni proizvodi su nam najpoznatiji izvor kalcijuma, ali postoje i mnoge druge namirnice koje ga sadrže. Zeleno povrće poput kelja, brokolija i spanaća, orašasti plodovi poput badema, kao i semenke susama su sjajni izvori ovog važnog minerala. Još jedan razlog da se hranite zdravo, budući da povrće može biti pravi izvor snage za vaše telo i kosti.

Magnezijum i vitamin K2

Ova dva nutrijenta se često zanemaruju, ali su veoma bitni za zdravlje kostiju. Namirnice kao što su banane, avokado, tamna čokolada (da, još jedan izgovor da je jedemo) i integralne žitarice su bogate magnezijumom. Dok zelje, fermentisana hrana poput kiselog kupusa i riba poput skuše pružaju obilje vitamina K2.

Omega-3 masne kiseline

Riba, orašasti plodovi, chia semenke i laneno seme su neki od izvora omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upala u telu i doprinose zdravlju zglobova.

Kolagen i želatin

Jednostavno rečeno, kolagen je lepak koji povezuje naše telo. Obezbeđujući zdravlje vezivnih tkiva, kolagen može izuzetno pomoći i u jačanju vaših kostiju i zglobova. Supe skuvane samo od kostiju ili dodaci kolagena u prahu ili kao napitak su vrlo koristan izvor.

Fizička aktivnost

Bez obzira da li preferirate brzu šetnju, jogu ili dizanje tegova, redovna fizička aktivnost je jako bitna kod jačanja kostiju. Pokreti poput skakanja, trčanja ili čak plesa su odličan način da se kostima pruži ono što im je potrebno.

Izbegavajte preteran unos alkohola i kofeina

Iako čaša vina ili šoljica kafe s vremena na vreme neće nikome naštetiti, preterano konzumiranje ovih „poroka“ može otežati apsorpciju kalcijuma i drugih vitalnih nutrijenata. A to ne želimo.

Kolagen kao dodatak u ishrani za zdrave kosti – mit ili istina

U poslednjim godinama, kolagen je postao hit u svetu nutricionizma, kozmetike i wellness industrije. Tvrdi se da ovaj protein, koji je prirodno prisutan u našem telu, može poboljšati elastičnost kože, ojačati nokte i kosu i čak pomoći zdravlju zglobova i kostiju. No, koliko su ove tvrdnje tačne? Da li je konzumacija kolagena u ishrani zaista korisna ili je to samo još jedan marketinški trik?

Ovaj najobilniji protein u ljudskom telu, ima duboke korene u istoriji ljudske ishrane. Tradicionalni obroci bazirani na kostima i kožama životinja pružali su obilje kolagena. Istočnjačke kuhinje, kao što je japanska, dugo su koristile kolagenom bogate sastojke poput goveđih repova i pilećih stopala za pripremu ukusnih supa i jela. Ova praksa se zasnivala na intuitivnom osećaju za zdravlje i vitalnost koje je kolagen pružao.

Njegova funkcija nije samo estetska već i funkcionalna, s obzirom na to da daje snagu i elastičnost tkivima. Sa godinama, nivo kolagena u telu opada, što činjenično dovodi do gubitka elastičnosti kože i smanjenja pokretljivosti zglobova. Unos kolagena kroz ishranu ili suplemente može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i poboljšanju njihove funkcije. Kolagen ima i druge zdravstvene benefite.

Dok su tretmani kože i kreme sa kolagenom sve popularniji, oralna suplementacija kolagenom (u obliku praška ili kapsula) može imati direktan uticaj na zdravlje zglobova i kostiju. Takođe, konzumiranje namirnica bogatih kolagenom, kao što su kosti i želatinozni delovi mesa, isto je korisno.

Kako tačno kolagen utiče na zdravlje zglobova i kostiju?

Održavanje integriteta hrskavice: Hrskavica je glatko, elastično tkivo koje oblaže površinu zglobova, omogućavajući im da se glatko kreću jedan prema drugom. Kolagen pomaže u održavanju čvrstoće i elastičnosti hrskavice.

Prevencija degenerativnih bolesti zglobova: S godinama, količina kolagena u našem telu opada, što može dovesti do stanjenja hrskavice i problema poput osteoartritisa. Dopunjavanje kolagenom značajno je u smanjenju simptoma ovih bolesti.

Podrška kostima: Kosti su, u suštini, mreža kolagena koja je mineralizovana za dodatnu čvrstoću. Kolagen daje kostima njihovu fleksibilnost, dok minerali pružaju čvrstoću. Adekvatna količina kolagena pomaže u održavanju jake i zdrave koštane mase.

Postoji nekoliko tipova kolagena, ali najčešće se u telu javljaju tipovi I, II i III. Kolagen tipa II posebno je značajan za zdravlje hrskavice, pa se uvek raspitajte da li preparat koji kupujete ima dodatak ove podvrste proteina.

Šta kada kosti bole?

Pokušajte neke od potpuno prirodnih načina za ublažavanje bola:

Masaže i akupunktura – Ove drevne tehnike mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i poboljšanju njihove dalje funkcije.

Biljni dodaci – Kurkuma i đumbir su poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima i značajni su kod smanjenja bolova i otoka zglobova.

Ostali prirodni tretmani –  Kupke u toploj vodi sa Epsom solima efikasno ublažavaju bol i upalu zglobova. Takođe, primena hladnih obloga na bolna mesta dokazano smanjuje otoke.

Iako postoji mnoštvo farmaceutskih preparata i tretmana namenjenih jačanju kostiju i održavanju zglobova, prirodne metode su nešto sa čime treba početi, budući da nemaju nikakvih nuspojava.

Prevencija je uvek bolja od lečenja, stoga na vreme treba posvetiti pažnju svojim kostima i zglobovima već od mlade dobi. Ako ispratite ove savete i slušate signale svog tela, svako od nas može zadržati čvrstu osnovu i pokretljivost koja će trajati celi život. Investirajući u naše kosti i zglobove danas, osiguravamo sebi aktivnu i ispunjenu budućnost.

Srbijanka Stanković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!