Home InfoDruštvo Podrška deci bez roditelja – uključite se u akciju “Dan veselih papuča”

Podrška deci bez roditelja – uključite se u akciju “Dan veselih papuča”

by redakcija1

Kao što je mnogima poznato, u Miloševcu kod Velike Plane, tradicija hraniteljstva se neguje još od 1931. godine. U tom selu je Centar za porodični smeštaj i usvojenje odakle je i pokrenuta ova inicijativa.

Naime, do sada su u raznim oblastima ustanovljeni nebrojeni “međunarodni dani”, ali na tom spisku nema Dana dece bez roditeljskog staranja.

Želeći da to promene i 28. maj ustanove kao datum na koji bi posebno bila skrenuta pažnja upravo na decu bez roditeljskog staranja, ali i na značaj rušenja predrasuda o njima i hraniteljskim porodicama, Centar je osmislio akciju “Dan veselih papuča”.

Inicijativa je takva da je baš svako može podržati jer je jedino što vam je potrebno je malo slobodnog vremena i dobra volja.  Ideja je da najpre svi koji žele da se uključe, do 28. maja na svoj način najave “Dan veselih papuča”, tako što će napraviti snimak po svojoj želji i objaviti ga na Instagramu ili Tik Toku uz tagove #DVP #DanVeselihPapuca #MaliKorak.

Time će praktično pozvati sve ostale da sledećeg utorka, u znak podrške deci bez roditeljskog staranja, obuju svoje vesele papuče.

Koristeći simbol kućnih papuča kao toplinu porodičnog doma, kampanja želi tog dana da uključi najširu javnost i napravi viralni efekat. Želimo da tog dana svi nose svoje najblesavije kućne papuče – kod kuće, na poslu, u školi, na putu do prodavnice, kako bismo simbolično skrenuli pažnju na decu bez roditelja i značaj odrastanja svakog deteta u sigurnoj i veseloj porodici.

Najava može biti kako god ti zamisliš, ali te molimo da i sam taguješ @danveselihpapuca – poručuju pokretači kampanje iz Centra u Miloševcu.

Drugi korak je i da se 28. maja takođe oglase snimkom na kome ćete prošetati u omiljenim veselim papučama.

Inače, kako navode iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Miloševcu,  deca bez roditeljskog staranja često su marginalna tema u našem društvu.

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji 5443 dece odrasta bez roditeljskog staranja, a u 40% je reč o deci uzrasta do 10 godina. Njih 4869 je smešteno u hraniteljske porodice, dok je 574 u ustanovama.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!