Home ZanimljivostiPoznati Počela proslava dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II

Počela proslava dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II

by redakcija

Kraljica Elizabeta Druga počev od danas obeležava Šezdeset godina boravka na tronu Velike Britanije, a centralna, četvorodnevna proslava, počela je njenom posetom konjskim trkama.

U čast kraljičninog dijamantskog jubileja biće organizovan niz uličnih proslava, povorka brodova, koncerata na otvorenom i drugih manifestacija.

Vikend dijamantske godiŠnjice trajaće do 5. juna, a očekuje se da će vrhunac predstavljati gala koncert i svetkovina na Temzi, na kojoj će se skupiti flotila od 1.000 različitih brodova.

Zvanični početak proslave obeležen je paljbom iz 41 topa u centralnom Londonu.

Osamdesetšestogodišnja kraljica i njen suprug, princ Filip, stigli su tokom popodneva na trkalište Epsom, južno od Londona, gde su prisustvovali Derbiju – jednoj od najvećih konjičkih trka u zemlji.

Elizabeta Druga je mahala masi od oko 130.000 ljudi dok je u "bentliju" prolazila duž staze za trku. Potom je sela u kraljevsku ložu i gledala takmičenje, koja datira iz 1780. godine.

Za ovu priliku određen je strogi kod oblačenja – za dame šešir uz haljinu ili odelo, za muškarce vojna uniforma ili frak i cilindar.

Pored Elizabete su bili članovi kraljevske porodice, uključujući njene sinove princa Endrjua i Edvarda, kao i Endrjuove kćeri, princezu Beatris i Judžiniju.

Pre trka, britanska ratna avijacija priredila je u kraljičinu čast skokove s padobranom.

Elizabeta Druga je veliki ljubitelj konjskih trka, ali se ne kladi. Kraljica je imala 25 godina kada je postala Šef države nakon iznenadne smrti njenog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Danas, sa 86 godina, ona je čvrstog duha i odbija da dozvoli da zbog godina uspori ritam.

Vinston Čerčil bio je premijer kada je ona postala kraljica, a Dejvid Kameron, današnji britanski premijer, tada nije bio ni rođen. Sama kraljica nema političku ulogu, ali mistika oko kraljevske porodice, vekovna istorija koju ona oličava i njena diskretna harizma pomažu da definiŠe samu ideju Britanije za svet, navodi AP.

Samo je kraljica Viktorija duže vladala od kraljice Elizabete Druge. Popularnost kraljice Elizabete je na vrhuncu, na nivou na kome je bila kada je krunisana 1953. godine, ocenila je istoričarka i biograf Kejt Vilijams.

Od prestonice do najmanjeg mesta, gradovi širom Britanije ukrašeni su bojama nacionalne zastave za ovaj istorijski događaj.

Proslava jubileja počela je 6. februara, na dan formalnog stupanja na tron, ali bez velikog slavlja jer je, po rečima kraljice, to i dan smrti njenog oca. Od tada je organizovano niz regionalnih, nacionalnih i internacionalnih događaja, a vrhunac je predviđen za ovaj vikend. Od 6. februara kraljica i njen suprug princ Filip obilazili su Englesku, Vels, Škotsku i severnu Irsku. Njihova deca i unuci su je predstavljali u inostranstvu, u 54 zemlje Komonvelta.

 

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!