Home InfoDruštvo „Pobednik“ sa Kalemegdana se seli u Smederevo

„Pobednik“ sa Kalemegdana se seli u Smederevo

by redakcija

Krajem avgusta počeće restauracija spomenika „Pobednik” sa Kalemegdana. Kompletna restauracija skulpture Ivana Meštrovića nikada nije rađena. Rok za završetak obnove je šest meseci.

Očekuju se, najpre, radovi na statičkoj sanaciji koja podrazumeva učvršćivanje temelja. "Pobednik" će, potom, biti demontiran i preseljen u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu koji će obaviti  restauraciju u svojoj umetničkoj radionici “Kuzman”

Smedervac Zoran Kuzmanović, jedan je od najznačajnijih naših vajara.  
Kuzmanović je obnovio i skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, "Dečaka sa krčagom" sa Čukur česme.

Inače, spomenik Pobedniku je trijumfalni spomenik postavljen na najvišem bedemu beogradske tvrđave. Delo je čuvenog Ivana Meštrovića koje je bila naručila beogradska opština kao simbol pobede srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Rad na spomeniku počeo je 1913. i trajao osam meseci. Spomenik je svečano otkriven 1928. godine,

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!