Home ZanimljivostiAutomoto Platiš pola kazne, pola ti se prašta

Platiš pola kazne, pola ti se prašta

by redakcija

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude uveden prekršajni nalog koji će omogućiti da građani koji u određenom roku plate polovinu novčane kazne budu oslobođeni obaveze da izmire preostali iznos.

Kako piše "Blic", ovo je jedna od značajnijih novina u nacrtu novog zakona o prekršajima, koji bi prema najavama iz Ministarstva pravde mogao da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini. 

Ovim zakonom bi trebalo da budu obuhvaćeni i saobraćajni prekršaji, ali se prekršajni nalog izdaje samo za kazne koje predviđena kazna ima fiksni iznos. 

"Ako osoba protiv koje je izdat nalog plati polovinu kazne u roku od osam dana od dana prijema naloga, biće oslobođen plaćanja druge polovine kazne. Onaj ko smatra da je nepravedno kažnjen, može da primerak naloga pošalje u sud i time automatski pokreće prekršajni postupak", kaže za "Blic" Zoran Pašalić, v. d. presednika Višeg suda i član ruadne grupe za izradu pomenutog zakona. 

Na taj način građani imaju vid sudske zaštite od samovolje i grešaka, neadekvatnog ponašanja predstavnika državnih organa, a ako građanin nije u pravu, ne može da mu se izrekne veća kazna od one navedene u nalogu. 

Osim toga, budući zakon predviđa i registar neplaćenih novčanih kazni, pa svi koji ne plate na primer neće moći da registruju automobil ili registruju firmu.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!