Home ZanimljivostiUmetnost Piroćanac koji slika uz pomoć sunčevih zraka

Piroćanac koji slika uz pomoć sunčevih zraka

redakcija

Mladi nadareni Piroćanac Ivica Đorđević (28) ima nesvakidašnji hobi – slika portrete slavnih ličnosti i prijatelja na drvetu, i to uz pomoć sunčevih zraka!

Kako je Tanjugu rekao ovaj nadareni umetnik, po obrazovanju železničarski tehničar, za ovu veoma retku tehniku pod nazivom “solarna pirografija” saznao je putem interneta. 

“Našao sam na internetu primere ovakvih portreta. Bila je to ljubav na prvi pogled jer sam tog trenutka dobio želju da se i sam oprobam”, objašnjava Đorđević. “Ova tehnika je i opasna jer se sunčevi zraci uz pomoć lupe usmeravaju na drvo i na taj način se stvara umetničko delo. Pritom je moguće da dođe do opekotina jer se razvija ogromna temperatura, a takođe je i neophodno nositi zaštitne naočare.” 

On navodi kako nema ni jedan dana iskustva u struci, ali je do sada radio kao šanker u jednom pirotskom kafiću. 

“U poslednje vreme sve češće radim portrete koristeći se ‘običnom’ tehnikom pirografije uz pomoć specijalnog alata – pirografa. To je takođe zahtevna tehnika, ali je manje opasna od solarne pirografije”, kazao je Đorđević.

Do sada je uradio na desetine portreta slavnih ličnosti poput Merilin Monro, Elvisa Prislija, Džimija Hendriksa, Džima Morisona i mnogih drugih. Jedan od najdražih mu je rad sa motivom iz stripa "Dilan Dog", za koji mi je, kako kaže, trebalo mnogo vremena da ga uradi. 

S obzirom na to da je trenutno bez posla, Đorđević uspeva da od svog retkog hobija zaradi i po koji dinar radeći portrete svojih prijatelja i poznanika. 

“Imam sve više narudžbina jer je reč o veoma interesantnim radovima koji su uz to i večni zbog materijala na kome se rade. Pronašao sam sebe u ovom poslu i voleo bih kada bi mogao da živim od toga”, kaže Đorđević. 

Svoju ljubav prema portretima iskazivao je i tokom rada u kafiću, zbog čega je ubrzo postao jedan od najpopularnijih šankera u Pirotu. Naime, on je mušterijama u kafi sa šlagom i mlekom slikao prave portrete uz pomoć kašičica i igli što je nailazilo na oduševljenje posetilaca. 

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!