Home ZanimljivostiTehnologija PayPal odlazi iz Hrvatske

PayPal odlazi iz Hrvatske

redakcija

 

PayPal, kompanija u vlasništvu četvrte najveće internet kompanije eBay, krajem decembra gasi poslovanje u Hrvatskoj gde je prošle godine, u prvoj godini rada, imala promet od milion dolara, poslovala pozitivno i zapošljavala 17 programera.
 
Dobar deo zaposlenih u Hrvatskoj, pogotovo oni koji rade na razvoju proizvoda i za eBay, dobili su ponudu da se presele u Boston, zadrže posao uz povećanje plate i do tri puta. 
 
Bruno Baterelo, glavni operativac kompanije u Hrvatskoj, kaže da je uprkos tome većina odlučila da ostane u Hrvatskoj, jer ovde imaju porodice. 
 
„ Ponudu je isprva prihvatilo šest ljudi, a na kraju pet. Većina je odbila otići, uključujući mene, jer se ne želimo seliti u SAD. Za posao je lako, ima ga i ovde dosta, jer i odavde možete raditi za bilo koga na svetu,“ kaže Batarelo.
 
On pojašnjava da PayPal, odnosno eBay, iz Hrvatske nije otišao zbog troškova poslovanja već zbog sigurnosnih i drugih standarda poslovanja. "Kad samo usporedite plate programera u SAD-u i Hrvatskoj odmah je jasno da smo nekoliko puta jeftiniji za poslovanje", ističe Batarelo.On kaže da je ključ u tome što PayPal i eBay ništa ne outsourceaju, jer drže visok standard sigurnosti. Iz toga proizlazi da bi u Hrvatskoj morali da zaposle još 20 do 30 ljudi u računovodstvu, projekt menadžmentu, sigurnosti, upravljanju informacijama, pravnom odseku i drugim propratnim poslovima koje trenutno nemaju, a nužni su po njihovim standardima poslovanja. 
 
"A s takvom logistikom svejedno je ima li vaš razvojni tim 20 ili 200 programera", navodi Batarelo i dodaje da je za takvu investiciju Hrvatska, po svemu sudeći, bila predaleka i time previše izolirana operacija.
 

Izvor: BizLife

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!