Home Info Patos u akciji

Patos u akciji

redakcija

Pozorište PATOS krajem juna ove godine učestvovaće sa jednom od svojih najuspešnijih predstava „Plastične bašte“ (koprodukcija sa Teatrom Koreja iz Lećea) na 52. Međunarodnom dečjem festivalu, koji se održava od 23. juna do 7. jula u Šibeniku.

Međunarodni dečiji festival više od pedeset godina predstavlja najveći kulturni događaj u Šibeniku, najstarijem gradu na istočnoj obali Jadrana, u središnjoj Dalmaciji. Festival okuplja plesne, dramske, likovne i druge umetnike i društva iz celoga sveta.

Programska orijentacija Festivala nalazi se ne samo u Šibeniku, nego i u celoj Hrvatskoj, ali i širom sveta. Koncepcija i humanitarni ciljevi Festivala tako imaju punu podršku UNICEF-a i UNESKO-a i stalno pokroviteljstvo Predsednika Republike Hrvatske. Festival je član Međunarodne asocijacije festivala – UNIMA-e i ASSITEJ-a.

Ova u svetu jedinstvena i afirmisana hrvatska kulturna manifestacija, prvi put je održana 1958. godine, kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umetnost za decu, ali se ubrzo pretvorila u veliki i složeni festivalski mehanizam od međunarodnog značaja. Utemeljena na tri nerazdružive komponente: detetu, festivalskim zbivanjima i gradu, ta je multimedijalna kulturna manifestacija svojevrsna smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za decu i dečjeg stvaralaštva.

Naša predstava pozvana je od strane Festivalskog veća MDF-a, i jedna je od deset predstava koje će biti odigrane na festivalu. Inostrani programi za festival biraju se u saglasnosti sa obavezama Republike Hrvatske iz međudržavnih ugovora o kulturnoj saradnji, odnosno predlozima naših diplomatskih predstavnika, međunarodnih i domaćih umetničkih organizacija i udruženja, festivalskih urednika i drugih kvalifikovanih osoba.

Da vas podsetimo predstavu je režirao italijanski reditelj Salvatore Tramaćere, a glavne uloge u predstavi već godinama uspešno nose Ana Pašti, Anđelka Vulić/Ina Marić i Miljan Guberinić. Producenti predstave su Dragoljub Braca Martić, direktor festivala Tvrđava teatar i Franko Ungaro, direktor Teatra Koreja iz Lećea. „Plastične bašte“ do sada su uspešno učestvovale na nekoliko pozorišnih festivala za decu, sa kojih su se uvek vraćali nasmejanih lica sa lepim nagradama (Patosofiranje, Trema Art Fest, Tvrđava teatar, Pozorište zvezdarište, ZajeČAR, FAK festival u Sloveniji…). Neki uvaženi pozorišni poslenici kažu da je tajna u neprolaznoj radosti igre ovo troje mladih ljudi koji su prosto zaljubljeni u svoju predstavu.

Marija Aničić, oranizator predstave

 

 

PATOS ponovo na putu predstavljanja naše kulture

Poziv za gostovanje na Međunarodnom dečjem festivalu u Šibeniku je zaista velika čast, ne samo za pozorište PATOS, već i za grad Smederevo i Srbiju uopšte. Ovaj poziv utoliko je značajniji što je na ovom, nekada velikom jugoslovenskom pozorišnom festivalu  za decu, a nakon raspada SFRJ međunarodnom, ovo prvi put da jedno pozorište iz Srbije dobija poziv za učešće na njemu. Ponovo se, po ko zna koji put, potvrđuje činjenica da je kultura most koji spaja i otvara vrata svakoj budućoj saradnji. Pozorište PATOS, i ovom prilikom, kao ambasador kulture, pronosi dobar glas koji se nadaleko čuje – kaže producent predstave Dragoljub Braca Martić.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!