Home InfoKultura Patos dodeljuje nagradu Niko Garone 2021. novinama Ludus

Patos dodeljuje nagradu Niko Garone 2021. novinama Ludus

Redakcija

Ovogodišnja dobitnica nagrade Niko Garone, koja je namenjena pojedincima, redakcijama i medijskim kućama kao priznanje za naročito posvećen, stručan i kontinuiran rad, se dodeljuje pozorišnim novinama LUDUS.

Nagrada Niko Garone je ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine, predloge i odluku o nagradi donose svi prethodni dobitnici ovog priznanja. Vašim radom i zalaganjem mediji nisu samo izvestioci o kulturi, već postaju i njen važan deo. Uručenje Nagrade za 2020. i 2021. godinu biće priređeno 18. decembra u 20 časova u Centru za kulturu Smederevo, a nakon koje će u čast dobitnika pozorište PATOS tradicionalno izvesti predstavu sa svog repertoara. Ovog puta je u pitanju nova produkcija „Narcis/e“ rediteljke Sanje Krsmanović Tasić.

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada, je bio novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista Republika, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije Nova lica Srbije i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!