Home InfoDruštvo Ovo je njihov dan: U Srbiji 111 jedinica za civilnu zaštitu i spasavanje

Ovo je njihov dan: U Srbiji 111 jedinica za civilnu zaštitu i spasavanje

by redakcija1

Generalno posmatrano, vatrogasci i spasioci, bilo da je reč o pripadnicima Sektora za vanredne situacije ili onima koji su deo jedinica civilne zaštite su, u svim lokalnim zajednicama, među omiljenim i posebno poštovanim članovima društva.

Razlog je jednostavan – neretko svedočimo njihovoj hrabrosti i požrtvovanosti u najrazličitijim situacijama.

Zato je 1.mart posebna prilika da im se uputi “veliko hvala” – to je Svetski dan civilne zaštite, kada se širom planete ukazuje na njihov značaj i ulogu u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa.

Neretko je to i povod da im se oda priznanje za podvige. U Smederevu za danas ništa tog tipa nije konkretno planirano, ali neosporno je da iza onih najvećih izazova za koje svi znamo i o kojima se piše u medijima, ima bezbroj njihovih, “malih” pobeda.

Civilna zaštita, formalno govoreći, predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je, do sada, formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje.

Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih – podsećaju iz MUP-a.

Inače, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu je na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!