Home Info Otvoreni „Nušićevi dani

Otvoreni „Nušićevi dani

by redakcija

 

Jubilarni, 30. po redu pozorišni festival „Nušićevi dani", sinoć je zvanično otvoren.
Na spomenik Branislavu Nušiću ispred smederevskog Centra za kulturu vence su u ime Grada Smedereva položili zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević i pomoćnik gradonačelnika za privredu, investicije i razvoj Prvoslav Nedeljković, zatim predstavnici Centra za kulturu, Cincarskog društva i Kola srpskih sestara.
 
Nakon polaganja venaca, u holu Centra, Tomislav Stevanović, direktor smederevskog Istorijskog arhiva otvorio je izložbu kolaža pod nazivom "Žanka Stokić" autorke Verice Milošević.
„Delo komediografa Branislava Nušića nije nasleđe samo nas smederevaca i nas Srba već čitavog sveta. Njegove predstave su nezaobilazne na svim scenama, a on jedan od najomiljenijih pisaca. Nušić je u Smederevu živeo svoju autobiografiju." Ovim rečima posetioce svečanog otvaranja „Nušićevih dana" pozdravila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.
 
30. Pozorišni festival u Smederevu otvorio je Zoran Avramović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.
 
U okviru Ciklusa „Nušićevi laureati", nakon zvaničnog otvaranja, kabaretsko veče odigrala je glumica Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu – komičaru za 2009. godinu.
Večeras počinje trodnevni program koji prethodi festivalskom delu „Nušićevih dana", u okviru kojeg će publici biti prikazane tri predstave amaterskih pozorišta iz Malog Crnića, Krnjeva i Rače Kragujevačke, a na repertoaru su Kovačevićeva "Urnebesna tragedija", "Ljubav na seoski način" Dušana Savkovića i uvek aktuelna Nušićeva "Gospođa ministarka".
 
Festivalski program počinje 19. aprila i svečano će ga ove godine otvoriti dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!