Home Info Otvorena 125. Smederevska jesen

Otvorena 125. Smederevska jesen

by redakcija

Praznik u slavu grožđa i vina i svetkovina u čast plodova smederevskih voćnjaka i vinogorja, 125. privredno-turistička manifestacija “Smederevska jesen”, svečano je otvoren sinoć u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Predsednik Organizacionog odbora 125. Smederevske jeseni i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, sinoć je otvorio ovu tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju. Ceremonija otvaranja počela je svečanim uručenjem ključa grada Smedereva gradonačelnici, dr Jasni Avramović.

“Kao svedoci i nosioci jedne duge tradicije koja pripada istorijskom iskustvu grada Smedereva u prilici smo da se podsetimo bogate riznice uspomena smederevskog kraja, ali i da se razborito, hrabro i dobronamerno zagledamo u budućnost našeg grada. Svetkovina kojom se obeležava jubilarna 125. turističko-privredna manifestacija Smederevska jesen novi je korak u dijalogu tradicije, sadašnjosti i budućnosti”, rekla je pored ostalog gradonačelnica Smedereva.

Ona je istakla da se “identitet grada prepleo sa biografijom Smederevske jeseni, jer svake godine jedna od najstarijih turističko-privrednih manifestacija u Srbiji postaje polje iskazivanja svega onoga što lokalnu sredinu čini živom, predstavljanja posebnosti Smedereva kao celine, od roda voćnjaka i vinograda, preko izvorno seoskih motiva, raspoloživih privrednih i tehnoloških kapaciteta, ustanova i pregalaštva vezanih za kulturnu misiju, sve do sportskih potencijala. Istorija je živo tkivo čijim smo pokretima zahvaćeni, iz koga izrastaju pitanja za svaku generaciju. Na to podsećaju moćne zidine Smederevske tvrđave, a sećanje je neodvojivo od sposobnosti rađanja.”

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije i predsednik Skupštine grada Smedereva,  Branče Stojanović, zahvalio se predstavnicima diplomatskog kora, javnog i političkog života Srbije i Smederevcima na dolasku u drevni grad.

“Uz želju da “Smederevska jesen” bude embrion budućeg razvoja ovog grada, proglašavam 125. Smederevsku jesen otvorenom”, rekao je Stojanović.

Prijatno veče u Malom gradu Smederevske tvrđave muzikom su ulepšali „Beogradski solisti“, predvođeni Vojkanom Borisavljevićem, a smederevsku publiku su nezaboravnim izvođenjem razgalili najznačajniji izvođači domaćeg evergrina: Beti Đorđević, Nada Pavlović, Radmila Karaklajić, Žarko Dančuo i Leo Martin.

Za ljubitelje drugačijeg zvuka, na Gradskom trgu, svoje najveće hitove “otprašili” su legendarni “Partibrejkersi” i kao i uvek oduševili Smederevce, ali i posetioce iz drugih gradova i zemalja.
 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!