Home Info Otvaranje Tvrdjava teatra

Otvaranje Tvrdjava teatra

by redakcija

U drustvu  mnogobrojnih Smederevaca i gostiju sirom Srbije sinoć je otvoren Treći po redu i jedini Ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar pod sloganom “Viseći snovi” koji će se odrzati od 11.Avgusta do 20.Avgusta u Smederevu. Festival je svečano otvorila naša slavna glumica Gorica Popović apostrofirajući na ovogodišnji slogan rečenicom “Srećom neki se snovi ipak ostvaruju”. Pored nje govorili su gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević koji nam je poručio da nastavljamo prošlogodišnju magiju i čaroliju. Otvaranju festivala prisustvovali su Ministar kulture u Vladi republike Srbije Predrag Marković koji je naglasio važnost obnove tvrđave i da je u to ime ove godine uloženo 17 miliona dinara. Nakon njega govorio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić koji je naglasio veliki uticaj ove manifestacije u svetloj budućnosti Srbiji ka evropskom putu.

Otvaranje Trećeg Ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrdjava teatar protekao je u gostovanju naših prijatelja iz Francuske koji su nam dokazali da ne postoji granica prostora koju ne mozemo preći. Trupa Flying people otvorila je festival  “Viseći snovi na Balkanu – Kao Ikar” gde nas je kako i performansom tako i drevnom muzikom  vratila u daleku prošlost kada je Ikar želeo da pomeri zabranjene granice čoveka. Trupa “Flying people” (Motus Modules) koju čine: Brižit Morel, Mari L’ Roj, Anabel Kern i Ivan Favier pokazali su nam svoje umeće plesa i pokreta u vazduhu ostavivši  bez reči mnogobrojne gledaoce u Đurđevom gradu.Uživali smo u koreografijama Brižit Morel koja je sastavila ovaj sjajni skup umetnika iz Strazbura i zajedno sa njima pokazala nam svet ptica koje beskrajno lebde u vazduhu,  govoreći  svojim pokretima i izazivajući da naša mašta dosegne do nekog drugog nama nepoznatog nezemaljskog života.

Po završetku nastupa  ovi fantasticni umetnici iz Strazbura bili su propraćeni  velikim aplauzom od strane mnogoborjne publike u Smederevskoj tvrđavi.

 

SD Cafe novinar:  Petar Živanović

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!