Home Info Otkazi za nepodobne u Pijacama

Otkazi za nepodobne u Pijacama

by redakcija

Šestoro zaposlenih u JKP Pijace Smederevo dobiće otkaz na osnovu Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. 

Zaposleni kojima će, što po osnovu ukidanja radnog mesta, što po osnovu bodovanja od strane Komisije koju je formirao v.d. direktora, biti otkazan ugovor o radu kažu da se i pre sprovođenja postupka utvrđivanja viška znalo u glavu ko će, po nalogu osnivača, morati da napusti preduzeće. 
Skupština grada donela je odluku da JKP Pijace po Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru mora da redukuju broj zaposlenih za devet. Iako se za sporazumi raskid radnog odnosa uz otpremninu izjasnilo devetoro zaposlenih, samo trojica njih su dobila „privilegiju“ da na taj način napuste Preduzeće. 

Preostalih šestoro „izabrano“ je na osnovu bodovanja koje je spovela Komisija koju je formirala v.d.direktora Pijaca Dragana Mitrović-Prokić što po osnovu ukidanja njihovih radnih mesta. Odluka o proglašenju viška zaposlenih okačena je na oglasne table u utorak 5. aprila.
– I pre nego što je započet postupak utvrđivanja viška zaposlenih, u glavu se znalo ko će biti proglašen viškom. – kaže izvor SD cafea.
– To su ljudi na čijem otpuštanju, iz sebi znanih razloga, insistira Osnivač duže vreme. Tako je viškom proglašen čak i član Nadzornog odbora iz redova zaposlenih, kao i predsednik većinskog sindikata u preduzeću. Njima su jednostavno ukinuta radna mesta, izbrisani iz Sistematizacije. Preostalo troje je Komisija ocenila najlošijim ocenama jer nekome nisu simpatični, a uz to imaju i najmanje godina radnog staža u Pijacama. Da je reč o dvostrukim aršinima dovoljno govori podatak da su dvojica zaposlenih sa takođe najmanje godina radnog staža u Preduzeću jednostavno ostali nedirnuti. Jedan zato što je član Gradskog veća, a drugi zato što je sin jednog odbornika – kaže izvor SD cafea.

Ovih šestoro zaposlenih, koji će Preduzeće napustiti mimo svoje volje, čekaju rešenja o otkazu ugovora o radu, koja će im, kako SD cafe saznaje, biti uručena čim osnivač Pijacama obezbedi sredstva za isplatu otpremnina. 
Ostala smederevska javna preduzeća, za sada, nisu u obavezi da sprovedu pomenuti Zakon.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!