Home ZanimljivostiSaveti Organska ishrana u okviru budžeta – saveti za uštedu

Organska ishrana u okviru budžeta – saveti za uštedu

by Redakcija

Organska hrana se odnosi na sve prehrambene proizvode koji se uzgajaju i obrađuju bez upotrebe sintetičkih pesticida, hemijskog đubriva ili drugih štetnih hemikalija.

Ona postaje sve popularniji izbor ljudi širom planete zbog svojih zdravstvenih i ekoloških prednosti, o kojima ste verovatno već sve naučili. Međutim, mnogi izbegavaju kupovinu organskih namirnica zbog njihove cene.

Zato je važno osvestiti činjenicu da organska ishrana ne mora da bude previše skupa i rezervisana za ljude sa dubljim džepom. U daljem tekstu ćemo vam pružiti nekoliko saveta pomoću kojih ćete doći do organiskih proizvoda na povoljniji način.

Pametna kupovina organske hrane

Na početku treba razumeti da je ulaganje u kvalitetne, organske namirnice – dugoročno korisno. Iako vas cene organskih proizvoda mogu naterati da odustanete od njihove kupovine, pametnije bi bilo napraviti reorganizaciju sopstvenih navika u kupovini. Uz promišljeno delovanje, možete napraviti veliki iskorak ka zdravijem životu.

Određivanje prioriteta pri kupovini organske hrane

Pre svega treba znati koje namirnice je najvažnije kupiti iz organske proizvodnje.

Uopšteno govoreći, namirnice sa tankom korom ili namirnice koje se obično konzumiraju sa korom, kao što su bobice, jabuke i grožđe, obično imaju veći nivo ostataka pesticida, pa bi trebalo da budu prioritet za organsku kupovinu.

S druge strane, proizvodi sa debelom korom, kao što su banane i avokado, obično imaju niže nivoe ostataka pesticida, pa je kupovina organske hrane ove vrste na drugom mestu prema prioritetu.

Preporuka je da se paprike, paradajz, krompir, kelj, spanać, jabuke, jagode, grožđe, breskve i kruške nabavljaju iz organske proizvodnje zbog velike količine hemikalija koje se upotrebljavaju tokom njihovog uzgoja.

Kupujte sezonski od proverenih proizvođača i prodavaca

Pronalaženje pristupačnih organskih proizvoda može biti izazov, ali ako kupujete sezonski od proverenih ljudi, doći ćete i do manjih cena.

Iako smo se navikli da u svako doba godine kupujemo bilo koju vrstu hrane, ukoliko kupujete sezonski možete uštedeti. Primera radi, jagode kupljene u jesen, svakako nisu proizvedene na sasvim prirodan način, pa je najbolje da sačekate njihovo doba godine. Uz to, najpre kupujte od lokalnih proizvođača. Pijace ili proizvođači iz naših okolnih sela sigurno će vam ponuditi manju cenu za bolji kvalitet.

Verovatno vam pri pomisli na organsku hranu prvo padnu na pamet rafovi sa ovakvim namirnicama u supermarketima. Oni jesu najskuplja opcija za nabavku organskih proizvoda, ali ako pratite akcije, možete proći povoljnije. Obavezno pazite na oznake za organske proizvode koje imaju samo sertifikovani proizvođači istih, kako ne biste kupili hranu koja nije proverena, a ima visoku cenu.

Pored toga, poslednjih godina je prodaja organske hrane preko interneta pružila veći izbor i mogućnosti za kupovinu povoljnije hrane proizvedene na prirodan način, posebno ako pazite na njihova sniženja.

Kupovina na veliko može biti još jedan isplativ način za kupovinu organskih osnovnih namirnica poput žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

Planirajte svoje nedeljne obroke

Planiranje obroka je odličan način da uštedite novac na namirnicama i smanjite bacanje hrane.

Planiranjem svojih obroka nedelju dana unapred, shvatićete koje namirnice će vam biti potrebne tokom nedelje. Na taj način ćete odlaziti u jednu veliku nabavku, izbeći kupovinu veće količine hrane od potrebne, po višoj ceni, a pritom ćete uštedeti svoje vreme i energiju.

Samim tim, ukoliko isplanirate svoje obroke na vreme – znaćete kad vam se isplati da kupite određene organske namirnice, a bacanje neiskorićene hrane će se dešavati ređe.

Postoji i nekoliko aplikacija uz koje će vam biti lakše da isplanirate svoje nedeljne obroke. Iskoristite ovu malu pomoć kako biste se lakše organizovali i istrajali u svom planu. Paprika i Whisk spadaju u najpopularnije aplikacije ovog tipa koje besplatno možete da skinete i detaljno isplanirate svoju ishranu za naredni period.

Uzgajajte sopstvenu organsku hranu

Iako vam ova opcija verovatno deluje najmanje izvodljivo, ona je itekako moguća i veoma isplativa. Čak i ako nemate dvorište i dalje možete uzgajati svoje organsko bilje i povrće u saksijama na terasi ili prozoru.

Ovo može biti zabavan i isplativ način da uključite organske proizvode u vašu ishranu i tako unesete potrebne vitamine i minerale iz proverenih izvora. Počnite sa malim odabirom nekoliko biljaka ili vrsta povrća koje se lako uzgajaju, poput čeri paradajza ili zelene salate. Obavezno koristite organsko zemljište za saksije i potražite detaljna uputstva za njihov uzgoj u knjigama o organskoj proizvodnji ili na internetu.

Uzgajanje sopstvene hrane takođe pruža osećaj zadovoljstva i može poboljšati vaše mentalno zdravlje. Studije su pokazale da baštovanstvo može da smanji stres i nervozu, a da umesto njih donese osećaj mira. Osim toga, to je odličan način da izađete napolje, udahnete svež vazduh i vežbate.

Jesti organsku hranu u okvru budžeta je svakako moguće, uz malo planiranja i truda.

Zapamtite, prednosti organske ishrane prevazilaze samo lično zdravlje. Izbor organskih opcija takođe podržava održivu poljoprivredu i smanjuje štetne uticaje pesticida i drugih hemikalija na životnu sredinu. Donošenjem svesnih izbora o tome šta jedemo, možemo dati prioritet sopstvenom zdravlju i zdravlju planete.


Srbijanka Stanković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!