Home InfoEkologija Održano predavanje učenicima osnovne škole o zaštiti voda

Održano predavanje učenicima osnovne škole o zaštiti voda

redakcija

Prošle nedelje članovi Lokalnog ekološkog pokreta Smederevo održali su pradavanje učenicima Osnovne škole Dr Jovan Cvijić. Govorili su: Miljan Ilić- Master geograf za oblast životne sredine – predsednik lokalnog ekološkog pokreta, Uroš Dimitrijevi-ć Master inženjer zaštite životne sredine, Marko Jovković diplomirani inženjer hidrogeologije.

 

Oni su deci govorili o vodi, njenom sastavu, o procesu kruženja vode u porirodi, o tome kako je voda najrasprostranjenija materija u prirodi – nalazi se u sva 3 agregatna stanja…. 2/3 čini voda 1/3 kopno, od 2/3 vode 97 % je slana voda, 2 % je voda zarobljena u večitom snegu i ledu Artik i Antartik i 1% čini površinska voda (tekuća: reke, potoci, brzaci i stajaće jezera, bare, močvare), podzemne vode (plitke- freatske izdani – koje su uglavnom zagađene i duboke – arteske izdani koje predstavlju resurs zdrave pijaće vode.

Poseban akcenat je stavljena na pitanja: Zašto se voda štiti?, Ko upravlja vodama? Ko kontroliše kvalitet voda?

Takođe je posebna pažnja sta usmerena ka tehnološkom tretmanu otpadnih voda – procesi seoparacije mulja, filterima, i procesu transporta sirove vode u bazene za preradu sirove vode u pijaću vodu: demanganizacija, deferizacija, aeracija, hlorisanje….

Pričalo se o geološkoj podlozi – zemljištu, šljunku koji je prirodni filter atmosferskih padavina za podzemne vode, arterskim bunarima u Šalincu koji su na dubinama od 50-60 m, mogućem problemu njihovog zagadjenja – uticaj gradskog smetlišata u Godominskom polju na kvalitet podzemnih voda, na važanost očuvanja vodoizvorišta u Godominskom polju. Zašto je potrebno smanjiti upotrebu pesticida, veštačkih đubriva u blizini vodoizvorišta. Kako industrijska zona ima uticaja na vodoizvorište u ekološkom smislu. 

Deca su pažljivo pratila celokupno predavanje i pokazala visok stepen zainteresovanosti za ovu, veoma važnu temu. Lokalni ekološki pokret će nastaviti sa ovom vrstom edukacije najmlađih sugrađana, pa je već za 24.april zakazan novi susret na temu "Ugrožene životinjske vrste".

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!