Home Info Održan 14. Festival mleka i mlečnih proizvoda pod nazivom „Fest mlek“

Održan 14. Festival mleka i mlečnih proizvoda pod nazivom „Fest mlek“

by redakcija

U Mihajlovcu kod Smedereva juče je održan 14. Festival mleka i mlečnih proizvoda pod nazivom "Fest mlek".

"Festival na najbolji način predstavlja mogućnost razvoja stočarstva na našem području, koje zaslužuje više ulaganja u tu granu poljoprivrede i Fond će nastojati da jubilarni, 15. festival naredne godine, bude reprezentativan i sa mnogobrojnim iznenađenjima", izjavila je FoNetu Vesna Milić, predsednica Upravgnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva.

Ona je rekla, otvarajući ovogodišnji "Fest mlek", da je Fond programom za 2014. godinu predvideo značajna sredstva za razvoj i unapređenje stočarstva, poput osiguranja životinja, opreme za pripremu stočne hrane, kupovinu kvalitetnih grla, veštačko osemenjavanje, matičenje i selekciju u govedarstvu i drugo.

Udruženje stočara "Kapija Šumadije" iz ovog sela, koje je organizator manifestacije, priredilo je i ove godine zanimljiv kulturno umetnički program u okviru kojeg su proglašene najlepše mlekarice i mlekari.

Dodeljene su prigodne zahvalnice za učešće na manifestaciji, ali i za očuvanje ove smotre, a gosti su bili u prilici da degustiraju i "najlepšu srpsku gibanicu".

Pored individualnih poljoprivrednih proizvođača i domaćih proizvođača i prerađivača mleka i mlečnih proizvoda, festivalu su prisustvovali i predstavnici Razvojno proizvodno inovacionog centra "RIC" iz Novog Sada.

Mihajlovac, spada u red najvećih proizvođača mleka u Srbiji. Broj krava muzara u ovom šumadijskom selu poslednjih nekoliko godina kreće se oko 1.200 grla, a nekada ih je bilo dvostruko više.

Izvor: FoNet

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!