Home Info Iz budžeta grada pola miliona za Malog Buda

Iz budžeta grada pola miliona za Malog Buda

by redakcija

Grad Smederevo iz budžeta je izdvojio pola miliona dinara za sponzorstvo aktulenog bisokopskog hita „Mali Budo“.

Odluku da podrži debitansko ostvarenje reditelja Danila Bećkovića, donelo je Gradsko veće 2012. godine. „Ekipa filma se posebno zahvaljuje Gradu Smederevu, koji je prepoznao projekat i bez čije podrške bi on bio nemoguć“, izjavio je tada je za gradski sajt producent filma Marko Paljić.

Prva klapa filma snimljena je upravo u našem gradu.

I dok su se protagonisti ulagivali domaćinu kako je Smederevo „idealna lokacija za snimanje filmova savremene tematike i filmova epohe, kao što je bio Čarlston za Ognjenku, misleći verovatno na impozantne kulise srednjevekovne tvrđave,  prve klape snimljene su na privatnom splavu Maximus. Ko je gledao film, zna da je reč o segmentu u kome Budo prvi put kuša čari noćnog života srpske prestonice – Beograda.

Sve je manje novca za kulturu, što nije vest, a nije ni dobro.  U opštoj besparici, kada novca nema ni za osnovne programe gradskih ustanova, pola miliona nije mala suma.

Podsetimo, nagrada Zmaj Ognjeni Vuk ni na ovogodišnjoj „Smederevskoj pesničkoj jeseni“ neće biti dodeljena baš zbog ekonomskih neprilika.

Da li je 500.000 dinara na ovu krizu mnogo ili ne za podršku domaćoj filmskoj industriji, prosudite sami. Da je novac mogao biti i pametnije utrošen, nesporno je.

Setimo se, kako je bivši gradonačelnik 2010. godine za intervju NINU-u platio gotovo identičnu sumu koja je sada data filmu „Mali Budo“ (tačno 467.280 dinara). Tada je objašnjeno kako „to nije mnogo para za tako veliku reklamu za grad“. Možda bi i sada odgovor bio sličan. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!