Home Info Odbornici Skupštine Smedereva padali u nesvest

Odbornici Skupštine Smedereva padali u nesvest

redakcija

Odbornici smederevske Gradske skupštine sastali su se u utorak pre podne, a rastali u sredu malo pre pola 6 ujutro. Ko je prolazio pored smederevskog skupštinskog zdanja u to vreme, možda idući na posao, verovatno nije mogao čudom da se načudi kada su odatle počele da izlaze neispavani odbornici.

Više je razloga što je zasedanje toliko potrajalo, možda najpre to što je narodne predstavnike dočekao dnevni red od 35 tačaka sa potačkama, sve zajedno stotinak tema za raspravu, što je sve pratio materijal težak 5 i po kila.
 
Ipak, pre nego što su uopšte stigli da krenu sa dnevnim redom morali su da se izjasne o zahtevu DSS-a za promenu statusa, odnosno naziva odborničke grupe. Pozvavši se na poslovnik koji im to omogućava, tražili su da se od sada zovu „Vratimo dostojanstvo Smederevu – Nećemo gradonačelnika osuđenog za primanje mita“, aludirajući na nedavnu prvostepenu presudi Višeg suda u Smederevu doktorki Avramović od 15 meseci zatvora za narečeno krivično delo.

– Naš zahtev je potpuno legitiman i na mestu. Ovaj dom bira gradonačelnika po i on je izabrao dr Jasnu Avramović. U civilizovanom svetu, koji poštuje demokratske norme, bilo bi najnormalnije da podnese ostavku i da svoje lične probleme sama rešava i da tako rastereti i grad i ovaj dom – obrazložio je zahtev Saša Radosavljević, šef četvoročlane odborničke grupe DSS-a, kako je kazao, „čete male ali odabrane“.

– Član 59 govori o tome da su odbornici i drugi učesnici sednice dužni da poštuju dostojanstvo skupštine i nije dozvoljeno korišćenje uvredljivih izraza, kao i iznošenje činjenica i ocena koje se odnose na privatan život drugih lica. Neprihvatljivo je da odbornička grupa DSS-a traži da promeni ime u ovaj naziv koji vređa dostojanstvo skupštine i iznosi privatne stvari, koje pri tom nisu okončane – kazao je Bogoljub Spasojević, zamenik predsednika Gradske skupštine, tražeći da se odbornici izjasne o tome, a Branče Stojanović je stavio na glasanje njegovog predlog.
 
Da je ovom promenom naziva povređen član 59 poslovnika izjasnilo se 44 odbornika, protiv su bili samo predstavnici DSS-a i DS-a, pa ime nije promenjeno. Inače, gradonačelnica nije prisustvovala ovoj sednici.

To je bio početak, a kraj je kako je rečeno, bio sutradan u, više ne tako ranim, jutarnjim satima. Na dnevnom redu se, između ostalog našlo i ukidanje finansijske pomoći penzionerima sa najmanjim primanjima, kao i smanjenje novčanog iznosa namenjenog smederevskim trudnicama i porodiljama, sve zbog slabog punjenja budžeta, čiji se završni račun, ali za prošlu godinu, takođe našao pred odbornicima.

Kraj u klupama nisu dočekali odbornici opozicionog DS-a, oni su izašli iz sale nešto pre 4 ujutro, nakon što je jednoj odbornici vladajućeg SNS-a pozlilo.

– Nadam sa samo da je sve u redu sa odbornicom SNS- a, zbog čega je morala da interveniše Hitna pomoć. Sramnim vođenjem Skupštine grada i odbijanjem molbi da se zasedanje prekine, zdravlje svih odbornika je bilo ugroženo.
Demokratska stranka nije želela da učestvuje u tiraniji vladajuće koalicije i zato se povukla sa zasedanja u 4 – objašnjava Andreja Pavlović, šef odborničke grupe DS-a.
 
Nakon izlaska opozicije proglašena je pauza jer nije bilo kvoruma. Ubrzo je sakupljeno 37 odbornika koji su bez rasprave izglasali i preostalih devet tačaka dnevnog reda, pa je tako javnost ostala uskraćena za detaljnija objašnjenja o pokretanju inicijative za promenu statusa Direkcije za izgradnju, ali i informacije o poplavama koje su u maju pogodile i deo Smedereva.

M.Đorđević

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!