Home Info OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA

OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA

by redakcija

Polaganjem venaca kod Karađorđevog duda, svečanom sednicom Skupštine grada i otvaranjem izložbe "Sa Kanicom po Srbiji" obeležen je Dan grada Smedereva.

Vence su na spomen-ploču ispred Karađorđevog duda položile delegacije lokalne samouprave i boračkih udruženja, organizacija i njihovih potomaka.
Nakon toga, na svečanoj sednici grada Smedereva prikazani su rezultati rada lokalne samouprave u svim segmentima privrednog i društvenog razvoja u prethodnih godinu dana. Predstavljeni su i najuspešniji sportisti u poslednjih godinu dana, kao svojevrsni ambasadori Smedereva – veslači, rukometaši, atletičari, padobranci i takmičari u borilačkim veštinama.
 
Obeležavanje Dana grada Smedereva završeno je otvaranjem izložbe "Sa Kanicom po Srbiji" u Muzeju, kojem su prisustvovali predstavnici Ambasade Austrije u Beogradu, Društva Feliks Kanic, Narodnog muzeja u Beogradu, lokalne samouprave i brojni građani.
 
Smederevo je na današnji dan, nakon skoro tri i po veka ropstva, oslobođeno od Turaka. Na Aranđelovdan 1805. godine, Muharem Guša predao je ključeve grada voždu Karađorđu pod dudom koji se i danas pominje po vođi Prvog srpskog ustanka.

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!