Home InfoDruštvo Obeležen dan grada Smedereva

Obeležen dan grada Smedereva

Redakcija

Odbornici Skupštine Smedereva sastali su se u nedelju, na Aranđelovdan, na svečanoj sednici, kako bi obeležili Dan grada. Dan grada zvanično je 21. novembar – Aranđelovdan, u spomen na dan kada je 1805. godine smederevski dizdar Miharem Guša predao ključeve utvrđenja voždu srpskih ustanika Karađorđu Petroviću. Osim paradnih govorancija, na svečanosti je prikazan film o „dostignućima Grada Smedereva“. Tačnije, predstavnici vlasti gledali su sami sebe – odnosno kakve su sve uspehe postigli, kako bi, valjda, utvrdili gradivo.

Dobro, to je sve u interesu građana… A film je, razume se, plaćen parama građana…

To je, nažalost, jedini program koji je upriličen povodom Dana grada. Da li je to zbog epidemije, nije rečeno. Svakako, građana na proslavi Dana grada nije bilo. Niko se nije setio, na primer, da zaslužnim građanima dodeli priznanja ili nagrade. Da se uvaže najbolji lekari, profesori, delatnici u kulturi, talentovana deca…

Dobro u svemu je što sada makar znamo kada nam je Dan grada, iako na njega nismo pozvani. Ranije nije bilo tako.
Iako je Sabor Svetog arhangela Mihaila nepokretan praznik, to za Smederevce nije uvek važilo. Praznik i istorijski datum političari su pretvorili u „pokretni“, te je tako, na primer, Dan grada 2017. godine obeležen 25. novembra, 2016. godine 23. novembra, a 2015. svečanost je bila održana 20. novembra. Ostalo je zabeleženo da je 2018. godine svečana akademija zakazana je za 23. novembar, a potom, bez objašnjenja, otkazana. Svaki put neformalno objašnjenje bilo je da „zbog slave građani ne bi mogli da dođu na svečanost“.

Koji građani, pitamo se?

Smederevci ni ranije nisu mogli da se usaglase oko dana Grada.
Obeležavan je 5. oktobra, što je datum završetka radova na dvoru despota Đurđa. Slavilo se i na drugi dan Vaskrsa, koji može da padne od 4. aprila do 8. maja. Nekada se obeležavao 16. odnosno 17. oktobra, kada je Smederevo oslobođeno u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Inače, valjalo bi podsetiti da se Smederevo u pisanim dokumentima pominje prvi put 1019. u povelji vizantijskog cara Vasilija, a na grbu grada kao godina osnivanja Smedereva uzima godinase izgradnje utvrdjenja despota Djurdja Brankovića, što se dogodilo pet vekova kasnije.


SDCafe.rs

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Žika 23.11.2021 - 01:36

Bože, kakva galerija likova! Smederevo nikada nije imalo bezvezniju vlast!

Reply
Plavi+ 23.11.2021 - 11:37

Da, obeležen je dan Grada, a nigde građana Smedereva na slavlju ! Razne vlasti u Gradu i uzimaju različite datume da sopstveno okupljanje proslavu, umesto da se usvoji i/ili utvrdi jedan jedini dan – 21. novembar – Aranđelov dan. Sve vlasti, pa i ova, trebaju toga dana da istaknu i nagrade najbolje inženjere, lekare, profesore, đake, studente, pa i radnike !

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!